Bănci și Asigurări

Topul băncilor din România cu cele mai mari pierderi la şase luni

Topul băncilor din România cu cele mai mari pierderi la şase luni

Autor: Cristian Hostiuc

30.08.2011, 10:59 17827

Criza economică şi financiară macină puternic în rezultatul final al mai multor bănci din România. Provizioanele pe care trebuie să le facă pentru acoperirea creditelor neperformante mănâncă puternic din profituri.

La şase luni există un grup de 15 bănci locale care raportează pierderi semnificative. Dacă Volksbank îşi curăţă portofoliul de credite şi bagă tot pe minus acum, sunt bănci care încearcă să aibă un echilibru între credite, provizioane şi rezultat final.

Dar tot au pierdere. Bancpost şi Alpha, cele două bănci greceşti care în anii de boom economic conduceau plutonul celor care dădeau credite de consum şi imobiliare într-un ritm ameţitor, acum au trecut de partea cealaltă a baricadei şi trebuioe să-şi facă ordine în bilanţ. Iar acest lucru se soldează şi cu pierderi.

Pierderi înregistrează majoritatea băncilor de talie redusă, care din cauza dimensiunilor nu au putut să-şi diversifice portofoliile şi au mizat în trecut pe un singur produs, în general credite ipotecare.

O parte din bănci au fost nevoite să ceară bani noi de la acţionari pentru a se încadra în normele BNR.

Anul trecut, tot sistemul bancar a raportat o pierdere de 512 milioane de lei, iar anul acesta ar putea reveni pe plus odată cu îmbunătăţirea condiţiilor din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO