Bănci și Asigurări

Topul celor mai eficiente bănci: Banca Transilvania, UniCredit şi BRD au un cost/venit de sub 50%

Topul celor mai eficiente bănci: Banca Transilvania,...

Autor: Anelis Baciu

22.08.2018, 00:07 2561

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în S1/2018 între 37% şi 52% la nivelul celor mai mari şase jucă­tori după active, fiind confortabil sub pragul de 60% indicat de Autoritatea Bancară Europenă (EBA).

Cea mai eficientă bancă în prima jumătate a acestui an a fost Banca Transilvania cu un raport cost/venit de 37%, ceea ce înseamnă că valoarea costurilor opera­ţio­nale a reprezentat 37% din valoarea veniturilor opera­ţio­nale. Banca Transilvania şi-a îmbunătăţit semnificativ in­dicatorul de eficienţă în ultimul an, având în vedere că în primul semestru din 2017 se numără printre cele mai in­efi­ciente bănci mari cu raport cost/venit de 53%.

Banca Transilvania este urmată în topul celor mai eficiente bănci locale de UniCredit cu un raport cost/venit de 42,6% la jumătatea anului. Spre comparaţie, la mijlocul anului trecut UniCredit avea un raport cost/venit de aproape 45%.

Un pas important în direcţia eficientizării a fost făcut şi de BRD SocGen. Banca şi-a redus raportul cost/venit cu peste patru puncte procentuale, de la 52,7% la finalul lunii iunie 2018 la 48,5% la finalul lunii iunie a acestui an. BRD şi-a îmbunătăţit indicatorii de eficienţă, deşi a raportat creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi la nivelul cheltuielilor. Ritmul de creştere al costurilor operaţionale a fost însă de o intensitate mai redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO