Bănci și Asigurări

Topul celor mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale fără garanţii

Topul celor mai mici dobânzi la creditele de nevoi...

Autor: Ciprian Botea

21.09.2014, 18:43 697

Dobânda medie la creditele de consum în lei fără garanţii este de circa 12% pe an, iar cele mai ieftine oferte pornesc de la 10% pe an. Unele bănci chiar au coborât cu dobânzile efective la nivelul de o singură cifră în cazul unor promoţii. De exem­plu, clienţii Alpha care contrac­tea­ză pe lângă creditul de consum şi un card de credit şi un pachet de cont cu­rent plătesc o dobândă efectivă de sub 9% pe an.

„Dobânzile la creditele de consum sunt la acelaşi nivel cu al celor la creditele acor­date firmelor mici şi mijlocii pentru că băncile au un apetit mai mare să cre­diteze clientela de retail. Nu cred că vor­bim neapărat de dobânzi mari la credite­le pentru IMM-uri, ci de dobânzi mici la cre­di­tele de consum, dobânzi care reflec­tă apetitul băncilor pentru cre­ditarea de retail“, afirmă Stephen Orlesky, CEO al Romanian Internatio­nal Bank (RIB).

În cazul creditelor pentru IMM-uri, dobânzile nominale por­nesc de la 6-7% pe an şi pot ajunge la 13% pe an în cazul băncilor mari, dar la acestea se adaugă comisioane de acordare şi de gestiune care mai adaugă cel puţin două puncte procentuale la costul total. Asftel, costul efec­tiv porneşte de la 9% pe an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO