Bănci și Asigurări

Topul daunelor platite de asiguratori in 2009

Topul daunelor platite de asiguratori in 2009: cea mai mare este la Omniasig, de 5 milioane de euro
10.01.2010, 23:20 192

Incendiile, avariile la nave maritime si vatamarile corporale inurma accidentelor auto din strainatate sunt evenimentele care le-auadus anul trecut asiguratorilor cele mai mari daune, potrivit unuichestionar adresat de ZF primelor zece companii din piataasigurarilor generale, la care au raspuns opt societati.

Astfel,cea mai mare dauna a fost platita de Omniasig pentru o polita deasigurare a lucrarilor de constructii. Valoarea despagubirii a fostde 5 mil. euro, platita in urma unui incendiu. Pe locul doi inclasament se afla o despagubire de aproape 1,3 milioane de euro,platita tot de Omniasig pentru vatamari corporale in urma unuiaccident auto (pentru o polita de asigurare atransportatorilor).

Omniasig, controlata de austriecii de la Vienna Insurance Group,este a doua companie din piata asigurarilor generale, cu subscrieride 857,8 milioane de lei (circa 205 mil. euro), in scadere cu 7%fata de aceeasi perioada din 2008.

"In general, cele mai mari daune le aduc politele de incendiu sicele de aviatie. De asemenea, la vatamari corporale in urmaaccidentelor rutiere victimele certot mai des despagubiri, dar acestea nu se ridica la nivelul celordin aviatie sau al asigurarilor de incendiu", afirma BogdanAndriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor deIntermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).

De obicei, companiile de asigurari nu retin riscul in cazulpolitelor cu sume asigurate mari, acestea fiind cedate inreasigurare.

"Societatile sunt reasigurate, nu pastreaza riscuri atat demari. Daunele mari se solutioneaza in perioade mai lungi de timp,pentru ca sunt mai multe parti implicate, se fac expertize. Sicotatiile pentru politele de incendiu sau aviatie suntcorespunzatoare, desi in ultima perioada au mai scazut", mai spuneAndriescu.

Daunele platite in urma unor incendii ocupa si locurile trei,patru si cinci din clasament, cu valori de 1,2 mil. euro, 987.000de euro si 826.000 de euro. Acestea au fost platite de Generali,Omniasig si BCR Asigurari.

Urmeaza in acest top o despagubire pentru furt de valori(620.000 de euro, Omniasig), pentru avarie la o nava maritima(605.000 de euro, Astra), incendiu (485.000 de euro, Omniasig),avarie la o instalatie dintr-o fabrica (415.000 de euro, Generali)si un alt incendiu (383.000 de euro, BCR Asigurari).

De regula, cele mai mari despagubiri platite de asiguratori suntpentru polite incheiate de companii. Totusi, la BCR Asigurari, deexemplu, a cincea cea mai mare dauna din 2009, in valoare de144.000 de euro, a fost platita unui client persoana fizica, inurma unui incendiu care a afectat locuinta acestuia.

La Uniqa Asigurari, Astra si Ardaf in topul celor mai mari daunese regasesc despagubiri de zeci sau sute de mii de euro pentruasigurari de tip Carte Verde.

Aceste polite acopera raspunderea civila a soferilor instrainatate si in fiecare an le aduc pagube de valoare mareasiguratorilor, care pot ajunge chiar si la milioane de euro.

"In Europa mai exista tari, cum ar fi Belgia, unde despagubirilein urma accidentelor auto nu sunt limitate prin lege", afirma IonelDima, seful biroului local al grupului Avus, specializat inregularizarea de daune in domeniul auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO