Bănci și Asigurări

Topul dividendelor acordate de cele mai mari bănci din România

Locul trei în topul celor mai mari dividende revine BRD-SocGen, banca românească cu capital francez urmând să acorde dividende totale în sumă de 223 mil. lei, reprezentând jumătate din câştig.

Locul trei în topul celor mai mari dividende revine BRD-SocGen, banca românească cu capital francez urmând să acorde dividende totale în sumă de 223 mil. lei, reprezentând jumătate din câştig.

Autor: Claudia Medrega

14.04.2016, 17:00 1582

Profiturile raportate de cele mai mari bănci din sistem pentru anul trecut le-au încurajat să acorde dividende, reprezentând circa jumătate din câştiguri, decizia de împărţi cu acţionarii o parte din profituri venind în unele cazuri după o îndelungată pauză.

Răbdarea acţionarilor celor mai mari bănci va fi în cele din urmă recompensată, după ce în ultimii ani nu au prea văzut dividende fie pentru că băncile înregistrau pierderi, fie pentru că profitul era folosit la consolidarea capitalului şi continuarea dezvoltării strategiilor de afaceri.

Banca TransilvaniaRaiffeisen BankBRD şi UniCredit au anunţat cele mai mari dividende, în timp ce BCR, liderul pieţei bancare locale, va aloca profitul din 2015 pentru acoperirea pierderii din 2014.

Banca Transilvania, a treia bancă după active din România, propune acţionarilor cele mai mari dividende, de 1,2 mld. lei, adică jumătate din profitul băncii, precum şi alocarea de acţiuni gratuite în valoare de 620 mil. lei. Este pentru a doua oară în ultimii 20 de ani din istoria BT când banca acordă dividende în numerar. Hotărârea are la bază atât rezultatele pozitive ale Băncii Transilvania din 2015, precum şi surplusul de capital. Banca are aproape 28.000 de acţionari, iar dividendul brut/acţiune va fi de 0,39 lei.  Banca din Cluj a acordat o singură dată dividende în numerar, în valoare de 50 mil. lei, în anul 2009, urmând o politică de reinvestire a profitului pentru asigurarea creşterii durabile.

Banca Transilvania a raportat pentru anul trecut un profit record de 2,4 mld. lei în principal din preluarea Volksbank România. Di­videndul propus aduce un randament de 15% la care se adaugă un câştig de încă 15% din ac­ţiu­nile gratuite. Ran­damentul cumulat adus de dividendele şi acţiunile gratuite este de 30%, adică de peste 15 ori mai mare decât dobânda adusă de un depozit bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO