Bănci și Asigurări

Topul firmelor de asigurari dupa primele noua luni. "Anul viitor va fi foarte greu"

23.11.2009, 23:10 546

Trimestrul trei le-a adus asiguratorilor de pe piata locala noiscaderi ale primelor brute subscrise, doar trei companii din topzece avand afaceri in crestere la sfarsitul lunii septembrie.

Allianz-Tiriac se mentine pe prima pozitie in clasamentulasiguratorilor (total piata: asigurari generale si de viata), cusubscrieri totale de 971 de milioane de lei (230 mil. euro), cu 6%sub nivelul din septembrie anul trecut. Scaderea primelor brutesubscrise s-a dublat fata de primul semestru, cand era de 3%.

La mica distanta de liderul pietei se afla Omniasig, companie aaustriecilor de la Vienna Insurance Group, care la sfarsitul luniiseptembrie avea subscrieri de 858 de milioane de lei (203 mil.euro), in scadere cu 7%. La sfarsitul primului semestru scadereacompaniei era de numai 3%.

Groupama, companie infiintata in august prin fuziunea Asiban cuBT Asigurari, se afla pe locul trei, pozitie ocupata in aceeasiperioada a anului trecut de Asirom. Potrivit unor estimari,Groupama avea la sfarsitul lunii septembrie prime brute subscrisede 664 milioane de lei (157 mil. euro), in scadere cu 6% fata deafacerile cumulate ale Asiban si BT in primele trei trimestre din2008.

Astra, companie a omului de afaceri Dan Adamescu, este alpatrulea asigurator de pe piata, la fel ca in primele noua luni aleanului trecut. Astra se numara printre putinii asiguratori care auraportat cresteri in aceasta perioada, primele brute subscrisefiind de 611 milioane de lei (144,4 mil. euro), cu 22% pestenivelul din septembrie 2008. In primul semestru din acest an Astraocupa locul trei, dar aparitia Groupama a schimbat ierarhia.

BCR Asigurari si Asirom se afla pe locurile cinci si sase, iarING, liderul pietei de asigurari de viata, se afla pe pozitia asaptea in acest clasament. In primele noua luni piata asigurarilora stagnat la valoarea de 6,7 miliarde de lei (1,6 mld. euro), lafel ca in septembrie 2008. Asigurarile generale au urcatnesemnificativ, pana la 5,5 miliarde de lei, in timp ce asigurarilede viata au scazut cu aproape 10%, la 1,2 miliarde de lei.

"Anul viitor va fi foarte greu, nu ma refer aici neaparat lacresterea sau scaderea PIB, ci la cum il vor percepe oamenii. Neasteptam la o crestere a numarului de someri si aceasta nu va facedecat sa creasca grija zilei de maine pentru multi romani. Inasigurari de viata in continuare ne vom confrunta cu un an greu,iar din punctul de vedere al politelor noi 2009 se va situa lanivelul lui 2006, iar 2010 probabil va fi la fel", spune CorneliaComan, directorul general al ING Asigurari de Viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO