Bănci și Asigurări

Topul primelor zece banci la jumatatea anului

Topul primelor zece banci la jumatatea anului
10.09.2009, 16:01 185

Criza incepe sa marcheze performanta unora dintre cele mai mari10 banci de pe piata, provocand erodarea cotelor de piata dupaactive si chiar pierderi financiare nete pe semestrul I dupastandardele romanesti de contabilitate (RAS).

Fata de clasamentul de la sfarsitul lui 2008, grecii de la AlphaBank au coborat de pe locul 5 pe pozitia a noua la 30 iunie, dupaactivele bilantiere nete, inregistrand o cota de piata de 3,7% fatade 5,5% in urma cu sase luni.

Alpha Bank este aproape la egalitate dupa cota de piata cuBancpost, subsidiara a unui alt grup elen, EFG Eurobank.

Chiar daca Bancpost s-a mentinut la circa 4,8% din activeletotale ale sistemului, a inregistrat in acelasi timp pierderi dince in ce mai mari. Dupa standardele locale de raportare cerute deBNR si Ministerul Finantelor, banca avea la sfarsitul semestrului Io pierdere neta de aproximativ 117 mil. euro.

Pe piata romaneasca nu exista o maniera unitara prin carebancile sa dea publicitatii rezultatele financiare, majoritateapreferand standardele internationale care reflecta pierderi maimici, respectiv profituri mai mari datorita tratamentului favorabilaplicat provizioanelor.

In locul Alpha Bank a revenit pe locul 5 in clasament BancaTransilvania, cu o cota de piata de 5,8%, dar cu un profit netmacinat de provizioane pana la 2,6 mil. euro. De asemenea, banca destat CEC a urcat de pe pozitia 9 pe 7, ajungand la 5,5% dinactivele sistemului in conditiile in care s-a straduit sa deacredite in continuare. Politicienii au prezentat-o drept un motorde sustinere a creditarii in economie, dar nu au fost capabili sa-imajoreze capitalul social pentru a-i da mai multa forta. Si inacest caz provizioanele au mancat din profit, CEC ramanand cu uncastig net de numai 4,5 mil. euro.

Primele patru pozitii in clasament sunt neschimbate. BRD, aldoilea jucator, a pierdut 0,7 puncte procentuale din cota de piata,pana la 15%, dar a inregistrat cel mai mare profit net din sistem:101 mil. euro. In acelasi timp, BCR, care este in continuare lider,a raportat in RAS un castig de aproape 76 mil. euro si are o cotade piata de circa 20,4%.

Austriecii de la Volksbank, ocupanti ai locului 3, cu o cota de6,8%, au intrat pe pierdere, incheind semestrul I cu un minus de 36mil. euro dupa ce in ultimii doi ani au avut una dintre cele maiagresive abordari in vanzarea de credite.

Raiffeisen a ramas pe locul 4 (5,9%), iar ING pe 10 dupa active,cu o cota de piata de circa 3,15%. Sucursala olandeza a raportat unprofit brut in IFRS de circa 27 mil. euro, datele in RAS nefiinddisponibile. De asemenea, Alpha Bank a raportat la semestrul I uncastig brut in IFRS de 34,7 mil. euro, insa surse bancare afirma cain RAS acesta a fost inghitit de provizioanele pentru credite.

Cifrele in RAS arata o situatie mult mai sensibila a bancilormari fata de cele dupa IFRS. Conform datelor BNR, la jumatateaanului circa 11,76% din portofoliul total de credite din sistem eraclasificat in categoriile indoielnic si pierdere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO