Exclusiv ZF

Topul sistemului bancar la sfârşitul lunii mai. Într-o industrie care nu-şi găseşte direcţia, chiar şi menţinerea cotei de piaţă devine o mare victorie

9 iul 2014 Autor: Razvan Voican

Jumătate din băncile din top 10 au reuşit să-şi crească uşor cotele de piaţă în primele cinci luni ale anului.

BCR, Banca Transilvania, Raif­feisen, ING şi Alpha Bank aveau la sfârşitul lunii mai cote de piaţă după active mai mari faţă de nivelurile la care încheiaseră 2013, însă numai Raiffeisen a avansat în clasament, ocupând locul al patrulea în locul UniCredit Ţiriac Bank.

Cea mai mare bancă de pe piaţă, BCR, a câştigat 0,3 puncte procentuale la cota de pia­ţă după cinci luni din 2014, revenind la 17,8%, însă efectele relansării producţiei de cre­dite de retail ar putea fi înghiţite de pro­cesul de curăţenie accelerată la nivelul porto­fo­liului de neperformante. BRD încă pati­nea­ză după efortul de restructurare şi pro­vi­zio­nare de anul trecut, în timp ce Banca Tran­silvania a bifat şi pragul de 9% cotă de piaţă.

Raiffeisen, una dintre puţinele bănci care au traversat criza menţinându-şi profi­ta­­bi­litatea, şi-a conservat câştigul de cotă de pia­ţă din 2013 şi a trecut pe locul patru, cu o cotă de 7,4%, întrecând banca de stat CEC Bank, care înregistrează o erodare uşoară, dar şi UniCredit, care a alunecat pe şase după ce şi-a pierdut repede avansul câştigat în 2013. 

ING Bank rămâne a şaptea bancă de pe pia­ţă, consolidându-şi o cotă de pes­te 5% în condiţiile în care nu a recurs la achi­zi­ţii. În T1 olandezii atinseseră chiar un vârf de 5,3%, însă nu pot spera deocamdată la locul şase. Pe zona băncilor cu capital elen, Alpha Bank a ieşit din amorţeală şi a revenit la o cotă de piaţă de 4,7%. Turcii de la Garanti continuă să câştige lent cotă de piaţă, ajungând la 2,2% faţă de numai 0,6% la începutul crizei.

Citeşte pe ZF Corporate:

- topul integral al băncilor din România după cota de piaţă din mai 2014 şi comparaţie cu fiecare dintre ultimii şase ani

- cine a reuşit să urce în clasament până la sfârşitul lunii mai

- Declaraţiile făcute de cei mai importanţi bancheri din România la ZF Bankers Summit 14

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2014

 
Cuvinte cheie:
banci
, top
, sistem bancar
, cote de piaţă
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide