Bănci și Asigurări

Topul subscrierilor în străinătate: LIG a trecut în faţa City şi Astra

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Anelis Baciu

19.09.2014, 20:42 308

LIG Insurance (fosta RAI Asigurări) specializată pe segmentul asigurărilor de călătorie, a urcat în fruntea clasamentului companiilor de asigurări în funcţie de primele subscrise în străinătate după ce a raportat prime de 71 mil. lei în primul semestru, adică 47% din volumul total al subscrierilor exerne, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Spre comparaţie, la finele lunii septembrie 2013 LIG avea o cotă de circa 18% din totalul primelor subscrise de asigurătorii locali în afara graniţelor ţării, în special pe piaţa din Italia. LIG a surclasat astfel City Insurance şi Astra, asigurătorii cu cele mai mari subscrieri externe anul trecut.

La nivel agre­gat, subscrierile în străinătate au intrat pe un trend des­cendent în primul semestru şi au ajuns la 151 mil. lei, res­pectiv un minus de 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ponderea sub­scrierilor în străi­nătate în total vân­zări a coborât astfel sub nivelul de 4%. Asigurătorii locali au avut în primele şase luni afaceri totale de 4 mld. lei, în scădere cu 7%.

City Insurance, companie deţinută de omul de afaceri Dan Odobescu, a vân­dut poliţe ex-terne de 17 mil. lei în prima jumătate a anului, respectiv o medie lunară de circa 3 mil. lei. Comparativ, media lunară de anul trecut a fost de circa trei ori mai mare. Anterior, City era de departe liderul segmentului subscrierilor în străinătate, cu afaceri în principal pe piaţa din Italia, unde a avut însă probleme cu autoritatea de supraveghere.

Pe de altă parte, Astra, deşi a coborât un loc în topul asigurătorilor cu subscrieri externe, a subscris prime în valoare de 41 mil. lei în prima jumătate a anului, nivel mai mare chiar decât cel din perioada ianuarie-septembrie 2013. Printre asigurătorii care au căutat business în afara graniţelor se numără Onix Asigurări, EximAsig, Asito Kapital, ABC sau Forte Asigurări.

Cea mai mare parte a subscrierilor în străinătate, aproximativ 93% au fost consemnate în Italia şi Ungaria. Încasările din poliţele vândute în Italia au cumulat 102 mil. lei, în timp ce în Ungaria vânzările de asigurări au atins 38 mil. lei. Astra este cel mai important asigurător local care subscrie în Ungaria, unde şi-a deschis o sucursală în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO