Bănci și Asigurări

Trader: Până la alegerile din Marea Britanie, lira şi euro vor cunoşte oscilaţii puternice

Trader: Până la alegerile din Marea Britanie, lira şi...

Autor: Mona Scarisoreanu

05.06.2017, 10:50 561

“Pe 7 şi 8 iunie urmează o perioadă de mare instabilitate a lirei sterline. Aşteptările faţă de rezultatul alegerilor, chiar şi sondajele sau anumite interpretări ale oficialităţi vor produce efecte în piaţă. Iar acestea vor avea un efect indirect, amortizat şi asupra monedei unice europene”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Cazacu, analist şef XTB România.

Acesta spune că atentatele de la Londra au avut un effect temporar în ceea ce priveşte deprecierea lirei sterline.

“În ultima perioadă lira sterlină a fost deosebit de volatilă. S-a comportat mai mult ca o monedă emergentă decât ca o monedă stabilă, o monedă G7 şi asta pentru că este vorba de efectul alegerilor din 8 iunie asupra procesului de Brexit şi asupra unor aspecte fiscale şi bugetare pe termen lung. Cred că alegerile şi planurile şi sondajele care vin în legătură cu câştigul conservatorilor sau ameninţarea ca aceştia să piardă majoritatea în faţa laburiştilor au un impact de durată asupra lirei decât recentele atentate de la Londra”, arată Cazacu.

Analistul şef al XTB România detaliază, explicând că: “Pieţele doresc ca partidul conservatorilor condus de Theresa May să aibă un scor confortabil pentru a putea duce la bun sfârşit planul de negociere cu Europa. În timp ce, dacă ar câştiga laburiştii, pe de o parte aceştia ar miza pe un soft Brexit, o chestiune pozitivă, dar pe de altă parte ar fi mai relaxaţi în privinţa deficitelor bugetare şi Marea Britanie nu stă deja prea bine la acest capitol. Pieţele nu sunt îngrijorate doar de Brexit, ci şi de ce se poate întâmpla în cazul în care nu se iau măsurile de echilibrare bugetară, pe care conservatorii le au în minte. O situaţie neplăcută ar fi atunci când, controlul conservatorilor ar fi atât de mic în Parlament încât să permită ca unii dintre aceştia să oscileze dintr-o tabără într-alta şi să nu garanteze o susţinere a programului de Brexit. Aceasta ar fi situaţia cea mai neplăcută pentru lira sterlină”.

Cazacu susţine că oscilaţia lirei sterline are efecte complicate asupra monedei unice europene.

“Există interacţiuni de ordin întâi şi de ordin doi. În mişcări foarte rapide impactul pe euro este în acelaşi sens, dar un impact amortizat. De exemplu, dacă lira pierde 3% într-o zi, euro poate pierde 0,5% faţă de dolarul american. Acesta este un efect al fluxurilor de piaţă. Mai poate fi şi un efect de evaluare al relaţiilor financiare şi economice între Marea Britanie şi Europa. Pieţele îşi fac calcule complexe şi analizează modul în care se va face Brexitul şi ce impact va avea acesta asupra Marii Britanii şi Uniunii Europene”, arată Claudiu Cazacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO