Bănci și Asigurări

Transfond a lansat serviciul de procesare a instrumentelor de debit direct în format SEPA

Transfond a lansat serviciul de procesare a...

Autor: Departament Economic

14.04.2016, 13:13 991

SEPA Direct Debit în monedă naţională a fost lansat pe 11 aprilie 2016,alături de un serviciu adiţional, de administrare a mandatelor - Registrul Unic al Mandatelor - o bază de date centralizată care gestionează toate mandatele de debitare directă în lei, potrivit Transfon.

"Avantajul principal pentru consumator, plătitor prin debit direct în format SEPA, este dat de faptul că semnează şi transmite mandatul o singură dată (fie la banca sa, fie la furnizorul de servicii). Mandatul este însoţit de transmiterea automată a informaţiilor cuprinse către celelalte părţi implicate. Ne exprimăm încrederea că asigurarea unei modalităţi facile de plată a facturilor de utilităţi şi a altor servicii pentru care se poate folosi debitul direct interbancar, indiferent de banca unde avem contul, va impulsiona utilizarea acestui instrument de plată şi în România. Totodată, băncile din România beneficiază de acum de o bază mai bună pentru procesarea şi reconcilierea automată atât a mesajelor de plată, cât şi în special, a mesajelor de rezolvare a excepţiilor", a declarat Sabin Carantină, directorul general al Transfond.

Prin utilizarea Registrului Unic al Mandatelor, băncile oferă clienţilor un grad sporit de siguranţă al plăţilor, validând instrucţiunile de debitare directă cu mandatele corespunzătoare, fiind astfel eliminat riscul de rambursare pentru colectări neautorizate şi redus numărul disputelor.

Pentru furnizorii care au încasări prin debitare directă interbancară, Registrul Unic al Mandatelor oferă informaţii şi notificări referitoare la starea mandatelor, rapoarte periodice despre mandatele
existente/utilizate şi pre-validarea mandatelor pentru evitarea disputelor cu plătitorii.

Beneficiul central al utilizării de către furnizori a serviciului SEPA Direct Debit constă în capacitatea de colectare a plăţilor pentru facturi prin intermediul oricărei bănci din România.

"Asociaţia Română a Băncilor derulează proiecte care au ca obiectiv eficientizarea proceselor de tranzacţionare şi operare, prin promovarea de soluţii pentru îmbunătăţirea modelelor de afaceri din industria bancară, bazate pe cele mai noi tehnologii şi care aduc valoare adăugată serviciilor oferite consumatorilor”, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO