Bănci și Asigurări

Transilvania ieftineste creditele de retail

19.11.2009, 23:05 22

Banca Transilvania (BT), singurul jucator de top cu capitalprivat autohton, a redus cu cate jumatate de punct procentualdobanzile de referinta la creditele de retail, in lei, euro sidolari.

Incepand cu jumatatea lunii noiembrie, dobanda de referinta lalei este de 11% pe an, iar la euro si dolar a fost stabilita la 6%pe an. "In functie de costurile noastre, facem periodic ajustariale dobanzii de referinta. Este in linie cu ce se intampla inpiata", spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil decoordonarea retailului la Banca Transilvania. Dobanda la lei maifusese redusa cu jumatate de punct si la inceputul lunii octombrie,insa la euro cea mai recenta ajustare (tot de jumatate de punct)data din 8 septembrie. Banca a redus gradual dobanzile pe parcursulanului, de la niveluri de 15% la lei, respectiv 10% la euro, indecembrie 2008. In prezent, Banca Transilvania vinde credite autoin lei cu o dobanda de 15% pe an, potrivit datelor furnizate desimulatorul de pe site-ul propriu.

Nistor spune ca toate creditele de retail, cu exceptia celoripotecare, au costul legat de dobanda de referinta, la care seadauga o marja. Toate creditele de retail vandute de la 1 ianuarietrebuie sa aiba costul indexat la un indicator independent - fieindicatorii pietelor interbancare (Robor la lei, Euribor la euro),fie un indicator calculat individual de banca, cum este primerate.

Pentru creditele in derulare, dobanda se recalculeazatrimestrial, prin aplicarea nivelului indicatorului de referinta lamomentul respectiv.

Mai multe banci au operat ajustari de dobanzi in ultimelesaptamani, pe lista inscriindu-se CEC Bank, Alpha Bank, UniCreditTiriac, Piraeus sau Intesa Sanpaolo, amplitudinea ajustarii fiindinsa diferita intre jucatori.

Guvernatorul Isarescu a criticat bancherii la inceputul luniipentru ca mentin dobanzile la lei prea sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO