Bănci și Asigurări

Tranzacţia OTP-Millennium a ajuns pe masa Concurenţei

Tranzacţia OTP-Millennium a ajuns pe masa Concurenţei

Autor: Anelis Baciu

28.08.2014, 00:03 426
Consiliul Concurenţei analizează preluarea subsidiarei locale Millennium Bank de către grupul ungar OTP, urmând ca în perioada următoare instituţia să emită o decizie cu privire la impactul acestei tranzacţii asupra competiţiei, a anunţat ieri instituţia.

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu un mediu concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată şi va emite o decizie în termenele stabilite de lege“, a anunţat Consiliul Concurenţei.

Laszlo Diosi, CEO al OTP România, declara la sfârşitul lui iulie, în momentul semnării contractului cu Millennium, că tranzacţia aşteaptă aprobarea Consiliului Concurenţei, a BNR, dar şi a Comisiei Europene.

OTP a anunţat la sfârşitul lunii iulie a acestui an achiziţia Millennium Bank pentru suma de 39 milioane de euro la care s-a adăugat rambursarea unei linii de finanţare în valoare de 150 milioane de euro către banca-mamă de la Lisabona.

OTP a preluat de la Millennium un portofoliu de 80.000 de clienţi, active de 2,4 miliarde de lei, dar şi o reţea formată din 56 de sucursale şi agenţii şi 528 de angajaţi.

În urma acestei tranzacţii, OTP Bank va ajunge la o cotă de piaţă de 2% în sistemul bancar românesc şi ar urca pe locul 11 în clasamentul activelor. Ungurii au început negocieriile cu Millennium în octombrie anul trecut şi au înaintat o ofertă mai bună decât Raiffeisen, principalul competitor în această tranzacţie.

Odată cu achiziţia Millennium ungurii şi-au revizuit şi obiectivele pe termen mediu, vizând acum o cotă de piaţă de 5% în următorii 5-10 ani. OTP intenţionează să integreze businessul Millennium printr-un proces de fuziune care va dura aproximativ un an.

Grupul de la Lisabona şi-a anunţat oficial decizia de a renunţa la operaţiunile locale anul trecut ca urmare a angajamentelor de restructurare a businessului asumate în faţa Comisiei Europene pentru aprobarea planului de sprijin finanţat de statul portughez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO