Bănci și Asigurări

Trebuie să dublăm profitul şi să redresăm cota de piaţă în 2011, spune şeful Asirom

Trebuie să dublăm profitul şi să redresăm cota de piaţă în 2011, spune şeful Asirom

Boris Schneider, preşedintele directoratului Asirom: Am trecut printr-un proces de restructurare major şi am centralizat toate ope­raţiunile în mai puţin de jumătate de an. Scăderea afacerilor s-a datorat vânzărilor mai mici de poliţe auto, dar am crescut pe alte segmente de piaţă. Ne vom concentra şi în 2011 pe produse diferite de asigurările auto.

Autor: Ciprian Botea

12.04.2011, 23:56 114

Asirom, una din primele zece companii din piaţa asigurărilor,controlată de grupul austriac Vienna Insurance, vrea să recuperezecota de piaţă pierdută în ultimii doi ani şi şi-a bugetat ocreştere de două cifre a afacerilor în 2011 şi un profit dublu faţăde nivelul de 19,5 milioane lei (4,6 mil. euro) de anul trecut.

Compania şi-a propus o creştere cu peste 21% a primelor brutesubscrise după ce în 2010 afacerile s-au contractat cu aproape 18%şi au ajuns la 431 milioane lei. Compania a trecut printr-un procesde restructurare în care a transformat toată reţeaua teritorială înreţea de vânzări, iar procesele operaţionale au fost centralizatela Bucureşti.

"Am trecut printr-un proces de restructurare major şi amcentralizat toate ope­raţiunile în mai puţin de jumătate de an.Scăderea afacerilor s-a datorat vânzărilor mai mici de poliţe auto,dar am crescut pe alte segmente de piaţă. Ne vom concentra şi în2011 pe produse diferite de asigurările auto", a spus BorisSchneider, preşedintele directoratului Asirom.

Procesul de restructurare, în care o parte din angajaţi a plecatdin companie, a lăsat loc pentru reducerea cu 10% a cheltuielilorde exploatare, până la aproximativ 180 milioane lei. Astfel,profitul net a urcat de la 5 mi­lioane lei în 2009 la peste 18milioane lei anul trecut.

Profitul bugetat pentru 2011 se ridică la aproximativ 39milioane lei (circa 9 mil.euro), estimarea fiind bazată atât pecreşterea primelor brute subscrise, cât şi pe reducerea încontinuare a cheltuielilor. Cheltuielile de exploatare ar urma săscadă la 150 milioane lei anul acesta.

"Sunt ţinte destul de ambiţioase, dar sunt realizabile încondiţiile în care compania a trecut printr-un proces derestructurare amplu anul trecut. Efectele acestei restructurări auînceput să se simtă încă din noiembrie anul trecut", a precizatMariana Diaconescu, vicepreşedintele directoratului Asirom.

Chiar dacă asigurătorul a înregistrat profit în ultimii doi ani,acţionarii vor mai aştepta doi-trei ani înainte să primeascădividende deoarece compania trebuie să acopere pierderi de peste150 milioane lei întregistrate între 2004 şi 2008. Asirom estecontrolată în proporţie de 99% de Vienna Insurance, restulacţiunilor fiind deţinute de circa 800 de persoane fizice, în ceamai mare parte angajaţi sau foşti angajaţi ai companiei.

Asirom a achitat în 2010 indemnizaţii brute de 337 milioane lei,în scădere de la peste 530 milioane lei în anul anterior.Cheltuielile cu daunele ar putea creşte cu 2,3% anul acesta,conform estimărilor reprezentanţilor asigurătorului.

O creştere a despăgubirilor plătite s-a înregistrat anul trecutpe segmentul asigurărilor de locuinţe ca urmare a daunelor produsede inundaţiile din vară, dar şi pe asigurări agricole.

"Numai pe asigurări agricole am plătit 10 milioane de euro în2010", a declarat Diaconescu.

Oficialii Asirom spun că unul dintre obiec­tivele pentruurmătorii ani este recuperarea cotei de piaţă pierdută în ultimiidoi ani, când compania a coborât de pe poziţa a patra în piaţaasigurărilor generale până pe locul şase. Compania se situa pepoziţia a şaptea la nivelul întregii pieţe, în condiţiile în careolandezii de la ING Asigurări - care vând doar poliţe de viaţă - auavut afaceri mai mari cu circa 12 milioane de lei. În acestcontext, com­­pa­nia şi-a propus o creş­te­re a afacerilor pesteme­­dia pieţei, în ciuda înăspririi competiţiei pe segmentulpoliţelor de răspundere civilă auto (RCA), care deţine mai mult deo treime din piaţa asigurărilor generale.

"Sunt optimist cu privire la evoluţia pieţei de asigurări. Vedemdeja semnele revenirii şi mă aştept la o creştere anul acesta,chiar dacă nu vom vedea un avans de două cifre", a comentatSchneider.

Cei mai mulţi executivi din piaţa asigurărilor estimau laînceputul acestui an o scădere cu 5-10% a pieţei de asigurări în2011, cauza principală fiind scăderea tarifelor la poliţeleRCA.

Primele brute subscrise de companiile de asigurări au scăzut cu5,7% în 2010, la 8,36 miliarde lei (circa 2 mld. euro), cauzaprincipală fiind vânzările mai mici de poliţe Casco. Asigurărilegenerale au scăzut cu 7,5%, la 6,7 miliarde lei, în timp cevânzările de poliţe de viaţă au crescut uşor cu 2,3% şi au ajuns la1,66 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO