Bănci și Asigurări

Trei judeţe au strâns aproape jumătate din daunele plătite de PAID anul trecut

Trei judeţe au strâns aproape jumătate din daunele...

Autor: Anelis Baciu

10.02.2016, 00:00 112

Proprietarii locuinţelor asigurate printr-o poliţă obligatorie din judeţele Vrancea, Vâlcea şi Buzău au primit cele mai multe despăgubiri anul trecut de la PAID, compania care emite aceste poliţe, sumele în contul daunelor situându-se la circa 400.000 de lei în fiecare din aceste judeţe, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei.

Daunele achitate în cele trei judeţe reprezintă astfel aproape jumătate din totalul plăţilor de 3 milioane de lei efectuate de PAID anul trecut. La polul opus, în judeţele Satu-Mare şi Bihor societatea autorizată să emită poliţe obligatorii nu a achitat nicio despăgubire. Poliţele emise de PAID acoperă pagubele produse de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren în limita a 10.000 sau 20.000 de euro în funcţie de materialul din care este construită locuinţa.

Primele anuale sunt de 10 şi respectiv 20 de euro. PAID avea la finalul lunii ianuarie a acestui an un portofoliu de 1,6 milioane de locuinţe asigurate, cu 100.000 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că subscrierile din ultimul an ale socieţăţii se situează la aproximativ 30 de milioane de euro.

Numărul caselor asigurate printr-o poliţă obligatorie este extrem de redus, în condiţiile în care în România există aproximativ 8 milioane de locuinţe, iar asigurarea este obligatorie prin lege. Pool-ul de asigurare a fost înfiinţat în 2009 şi este deţinut de un număr de 12 companii de asigurări, care au participaţii cuprinse între 5,5% şi 15% din capitalul societăţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO