Bănci și Asigurări

Trei sferturi din accidentele usoare merg direct la asigurator

04.03.2010, 23:04 66

Peste 70% din soferii implicati in accidentele usoare produse ina doua parte a anului trecut au recurs la noua procedura deconstatare amiabila, prin care pagubitii merg direct la asiguratorpentru a incasa banii pentru reparatii fara a mai avea nevoie de unproces verbal de la politie.

Numarul celor care apeleaza la constatul amiabil este increstere, in ianuarie 2010 ponderea accidentelor usoare care nu aumai fost raportate la politie ajungand la 78% din total. Insemestrul doi din 2009 s-au produs circa 210.000 de accidenteusoare, potrivit datelor prezentate in cadrul unui seminarorganizat de Media Xprimm. Asiguratorii spun ca introducereaacestui sistem in iulie anul trecut a fost benefica pentru ca lepermite sa detecteze mai usor eventualele tentative de frauda.

"Constatatul amiabil functioneaza pentru ca asiguratorii potcontrola mai bine vinovatia asiguratilor si pot detecta mai usorcererile fictive. In Romania circa 15% din cererile de dauna pesegmentul auto sunt reprezentate de tentative de frauda, triplufata de nivelul fraudei acceptat la nivel international", spuneLiviu Stoicescu, seful Directiei asigurari auto a Omniasig.

In acelasi timp, dupa introducerea sistemului bonus-malus pesegmentul RCA, care penalizeaza soferii care au cauzat accidente inultimul an, doar 5% dintre asigurati au platit mai mult lareinnoirea politelor.

Sistemul bonus-malus a fost introdus la inceputul acestui an,iar asiguratorii apreciaza ca numarul celor care vor fi penalizatiprin scumpirea politelor RCA va creste in perioada urmatoare, inconditiile in care pana acum au fost mai multe probleme cu baza dedate care centralizeaza informatiile despre asigurati. Pe de altaparte, ponderea autovehiculelor acoperite la risc de o polita RCA ascazut semnificativ in ultimii ani, ajungand la 73-75% din total inprezent fata de aproape 90% la sfarsitul lui 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO