Bănci și Asigurări

Câte bănci au fost pe profit şi câte pe pierdere în primele şase luni

Câte bănci au fost pe profit şi câte pe pierdere în...
11.09.2016, 10:40 4076

Cele mai multe bănci din România, reprezentând trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit, au fost pe profit în primul semestru (S1), situaţia îmbunătăţindu-se atât faţă de prima jumătate a anului trecut, cât şi comparativ cu sfârşitul lui 2015.

Un număr de 27 de bănci au fost pe profit în primul semestru, în timp ce doar nouă instituţii de credit au înregistrat pierdere, potrivit datelor Băncii Naţionale. La finele anului trecut 22 de bănci erau pe plus, iar 14 pe pierdere.

 

Cei mai mari trei jucători din piaţa bancară românească după active, BCRBRD-SocGen şi Banca Transilvania, au fost pe profit în primul semestru (S1) şi au reuşit să-şi majoreze câştigurile cumulate cu aproximativ 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Profiturile celor trei bănci de pe podium au depăşit după primele şase luni 1,4 mld. lei.

Primele poziţii în topul celor mai mari câştiguri raportate public până în prezent au fost ocupate de BCR -  574,6 mil. lei, Banca Transilvania - 458,3 mil. lei, BRD-SocGen - 382,1 mil. lei, ING Bank - 278 mil. lei, UniCredit - 226 mil. lei şi Raiffeisen - 162 mil. lei. Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, cât şi de activitatea opera­ţio­nală, portofoliile de credite fiind în creştere, în unele cazuri. Totodată, o contribuţie im­por­­tantă la câştigurile băncilor a venit şi de la vânzarea acţiunilor la Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO