Bănci și Asigurări

Trezoreria a acoperit în T1 o treime din nevoia de finanţare de anul acesta

Trezoreria a acoperit în T1 o treime din nevoia de...

Autor: Liviu Popescu

30.03.2016, 00:04 126
Ministerul Finanţelor a împrumutat în primele trei luni ale anului aproximativ 8,6 mld. de lei şi 775 mil. euro prin licitaţii cu obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, ceea ce înseamnă practic acoperirea a aproape o treime din nevoia brută de finanţare de anul acesta.

Analiştii susţin că pe parcursul următoarelor trei trimestre statul ar putea să se împrumute în medie cu 3,1 mld. lei pe lună. Însă pentru luna aprilie statul ar putea să încerce să emită mai mult, chiar 4 mld. lei.

„Ministerul Finanţelor a acoperit aproape o treime din nevoia brută de finanţare de anul acesta, similar cu anul trecut după T1. Rămâne astfel o nevoie de emisiuni de titluri de stat de aproximativ 3,1 miliarde lei/lună, în medie, pentru restul anului. Totuşi, credem că în aprilie Ministerul Finanţelor ar putea încerca să emită mai mult, posibil în zona a 4 miliarde de lei“, scriu analiştii de la ING într-un raport.

În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din Produsul Intern Brut (aproximativ 21 mld. lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de 50% de pe piaţa internă şi 50% de pe piaţa externă, precum şi de finanţările de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei şi în euro, de circa 38 mld. lei.

La ultima licitaţie din martie, la care statul a împrumutat 500 mil. lei pe cinci ani, cererea a depăşit oferta de aproape 2,5 ori, deşi piaţa secundară a avut o activitate modestă.

Astfel, interesul investitorilor pentru titlurile de stat denominate în lei pentru ultima licitaţie din primul trimestru a fost una solidă. Costul la care statul s-a împrumutat a fost de 2,66% pe an.

Anul 2015 a fost primul de la începutul crizei încoace când pe piaţa titlurilor de stat nu a existat nicio emisiune cu titluri denominate în euro după ce din vara anului 2009 şi până în august 2014 Ministerul Finanţelor a împrumutat cumulat aproape zece miliarde de euro de la bănci prin 17 licitaţii cu obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie în moneda europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO