Bănci și Asigurări

Trezoreria a împrumutat 500 mil. lei prin vânzarea de obligaţiuni pe trei ani

Trezoreria a împrumutat 500 mil. lei prin vânzarea de...

Autor: Marius Oncu

29.10.2014, 00:00 140

Trezoreria a respectat planul din prospectul de împrumut pe luna octombrie şi a atras doar suma vizată, deşi ofertele primite au fost de aproape şase ori mai mari, de 2,891 miliarde de lei.

Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,57%, similar cu cel obţinut la mijlocul lunii octombrie, când statul a redeschis o emisiune de obligaţiuni pe trei ani pentru a vinde titluri de 200 de milioane, la un randament de 2,54%.

Ministerul intenţionează să redeschidă miercuri emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma sesiunii de referinţă, de marţi. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 75 de milioane de lei.

Trezoreria a atras în octombrie de pe piaţa internă fonduri de 4 miliarde de lei, inclusiv rezultatul de marţi, din care 3,794 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă, iar restul prin sesiuni suplimentare.

Finanţele au împrumutat săptămâna trecută 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 33,647 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv prin licitaţia de marţi. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO