Bănci și Asigurări

Tribunalul va da un „verdict“ în privinţa falimentului Astra pe 12 octombrie

Tribunalul va da un „verdict“ în privinţa...

Autor: Anelis Baciu

01.10.2015, 00:03 800
Tribunalul Bucureşti va dezbate în şedinţa de luni, 12 octombrie, solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de deschidere a procedurii de faliment în cazul Astra Asigurări, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei. Anunţarea de către instanţă a unui termen în privinţa falimentului Astra s-a lăsat aşteptată, de vreme ce şedinţa Tribunalului are loc la aproximativ o lună de la data înregistrării cererii de dizolvare de către ASF, de pe 8 septembrie.

Decizia instanţei judecătoreşti este necesară pentru începerea plăţilor dosarelor de daună ale Astra de către Fondul de Garantare al Asiguraţilor. Fondul a preluat circa 50.000 de dosare de daună de la Astra, potrivit datelor ASF.

Dosarul deschis la Tribunalul Bucureşti nu este singurul în cazul Astra, pe masa Curţii de Apel existând şi o contestaţie făcută de Dan Adamescu, proprietarul companiei, a deciziei de dizolvare a asigurătorului publicată de ASF în Monitorul Oficial. Sunt însă semne de întrebare privind legalitatea acestei contestaţii, din moment ce contestaţia nu e făcută de societate, ci de acţionar în numele societăţii. Legalitatea acestei contestaţii va fi stabilită însă de instanţă. Până acum nu s-a stabilit un termen de judecată în cazul acestui dosar.

Astra se număra printre cei mai mari asigurători, cu o cotă de piaţă de 10% şi subscrieri de circa 800 milioane de lei pe an. Portofoliul asigurătorului este format în principal din poliţe auto obligatorii (RCA), care cumulează circa 40% din poliţele în vigoare, echivalentul a circa 881.000 de contracte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO