Bănci și Asigurări

Turcii de Garanti şi-au luat director de vânzări de la ING

Turcii de Garanti şi-au luat director de vânzări de la ING

Anca Motca

Autor: Ciprian Valentin Botea

02.03.2012, 00:04 3180

Garanti, o bancă de talie medie deţinută de grupul turc cu acelaşi nume, a numit-o în funcţia de director general adjunct pe vânzări pe Anca Motca, ea fiind recrutată de la ING Bank, unde a ocupat o poziţie similară în ultimii trei ani.

Din această po­ziţie ea va fi responsabilă de strategia de vânzări şi dezvoltare a băncii pe segmentele retail, IMM-uri şi bancassurace, dar va coordona şi administrarea reţelei de agenţii a băncii. Garanti avea la sfârşitul anului trecut o reţea de 77 de sucursale şi agenţii.

Motca a absolvit Academia de Sudii Economice din Bucureşti în 1998 şi are o experienţă de peste zece ani în managementul vânzărilor în sectorul bancar. Ea fusese numită de olandezii de la ING pe poziţia de director de vânzări retail în noiembrie 2008.

"Avem încredere că experienţa ei în sectorul bancar va contribui la creşterea Garanti", a declarat Murat Atay, directorul general al Garanti Bank. Grupul turc Garanti deţine pe piaţa locală o bancă şi trei instituţii financiare nebancare, preluate la sfârşitul lui 2010 de la GE Money.

Turcii sunt activi pe piaţa locală de la sfârşitul anilor '90, însă mult timp a rămas cu o prezenţă discretă, concentrată în zona clienţilor corporate. Garanti a lansat o ofensivă pe retail abia din 2007, dar afirmă că în prezent acest segment a ajuns să reprezinte jumătate din portofoliul de credite. Garanti Bank avea la sfârşitul anului trecut un portofoliu de credite de 936 mil. euro, în creştere cu 19% comparativ cu 2010. Banca administra în decembrie active de 1,45 mld. euro şi ocupa locul 14 pe piaţă.

Oficialii Garanti afirmă în continuare că vânează un loc în topul primelor zece bănci locale, dar spun că principalul obiectiv este creşterea profitabilităţii şi nu majorarea cotei de piaţă cu orice preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO