Bănci și Asigurări

Turcii de la Garanti au ajuns în iunie la credite de 300 mil. euro acordate IMM-urilor

Turcii de la Garanti au ajuns în iunie la credite de 300...

Autor: Anelis Baciu

25.07.2014, 00:00 82
Garanti, o bancă de talie medie pe piaţa locală controlată de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Turcia, a ajuns la sfârşitul lunii iunie la un stoc al creditelor acordate companiilor mici şi mijlocii de circa 300 de milioane de euro, după o creştere medie anuală de circa 20% în ultimii patru ani. Valoarea medie a unei finanţări este de de 90.000 de lei, iar numărul de clienţi din rândul IMM-urilor a atins pragul de 25.000.
 
Cele mai multe companii finanţate de Garanti Bank, aproximativ 17%, au afaceri în sectorul de distribuţie şi comerţ, urmate fiind de companiile cu activităţi în servicii, în industria medicală şi turism. Peste două treimi din IMM-uri au contractat credite pentru investiţii, în timp ce 30% au solicitat finanţarea activităţii curente.  Depozitele de la IMM-uri au crescut, în medie, cu 40% pe an între 2009 şi 2013.
 
Turcii au primit recent un împrumut în valoare de 35 milioane de euro de la International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale, pentru finanţarea companiilor mici şi mijloci. Mai mult de jumătate din banii primiţi de la IFC, respectiv 20 milioane de euro, va fi utilizată pentru creditarea companiilor deţinute sau conduse de femei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO