Bănci și Asigurări

Turul de forţă al lui Treichl: remaniere la BCR, buget aprobat cu profit de 422 mil. lei şi întâlnire cu Băsescu

Turul de forţă al lui Treichl: remaniere la BCR, buget aprobat cu profit de 422 mil. lei şi întâlnire cu Băsescu

Autor: Voican Razvan

30.01.2012, 00:00 3891

O întâlnire oficială cu preşedintele Traian Băsescu în care a dat asigurări că va continua să-şi susţină afacerile din România, dar a şi pus pe masă o listă de solicitări, plus remanierea amplă a conducerii executive a BCR începând cu postul de CEO au marcat turul de forţă făcut vineri la Bucureşti de Andreas Treichl, şeful Erste Group.

Tot vineri, AGA BCR, unde Erste deţine aproape 90% din acţiuni, a aprobat un buget pe 2012 care prevede un profit anual net de 422 mil. lei pentru bancă, respectiv de 288 mil. lei pentru întregul grup financiar din cauza pierderilor preconizate la unele subsidiare.

Discuţia de la Cotroceni a avut loc la solicitarea lui Treichl, însă dincolo de declaraţiile convenţionale privind angajamentul Erste faţă de România şi sentimentul de uşurare pe care această reconfirmare i l-a dat lui Băsescu, administraţia prezidenţială a precizat numai că au fost abordate şi teme legate de activităţile de economisire şi de perspectivele activităţii grupului austriac în România. Surse de pe piaţă afirmă însă că bancherul i-a vorbit preşedintelui şi despre probleme concrete care afectează implicit afacerile BCR, Treichl având pregătită o listă pe care figura şi eliminarea regimului de declarare/impozitare trimestrială a câştigurilor obţinute de investitorii de pe piaţa de capital. Şeful Erste avusese programată joi şi o întâlnire cu premierul Emil Boc, însă acesta a fost ocupat cu deszăpezirea. Oricum, de când a preluat controlul BCR Treichl a avut mai multe contacte cu preşedintele Băsescu.

Treichl a venit la Bucureşti şi pentru a conduce o şedinţă a consiliului de supraveghere al BCR în care au fost consfinţite mai multe schimbări în componenţa echipei de conducere executivă a celei mai mari bănci de pe piaţă, fiind confirmate majoritatea informaţiilor care circulau deja pe piaţă. Din actuala echipă de cinci executivi vor rămâne numai doi. De la 1 aprilie, funcţia de preşedinte executiv va fi preluată de cehul Tomas Spurny, 46 de ani, acesta având un răgaz de două luni pentru a cunoaşte BCR şi a se pregăti să preia de la britanicul Dominic Bruynseels mandatul de CEO.

"Aş dori să îi mulţumesc lui Dominic pentru că şi-a folosit talentul şi experienţa în cel mai bun mod posibil pentru consolidarea poziţiei BCR de lider al pieţei şi pentru calităţile sale de lider de care a dat dovadă conducând eficient banca printr-o perioadă dificilă. Mi-a fost un partener foarte important şi a contribuit semnificativ la implementarea standardelor internaţionale în cea mai importantă bancă din ţară", a spus Treichl.

Pe lângă noul CEO, BCR va avea un nou vicepreşedinte executiv pe financiar - Bernd Mittermair, 43 de ani, care îl va înlocui pe Helmuth Hintringer - şi un nou vicepreşedinte pe retail, Martin Skopek, 44 de ani, care o înlocuieşte pe Oana Petrescu.

De asemenea, au fost create două noi posturi în boardul BCR, numărul membrilor ajungând la şapte prin desemnarea lui Christian Bruckner, 40 de ani, ca vicepreşedinte pe operaţiuni (el superviza deja acest domeniu din vara lui 2010, chiar dacă nu făcea parte din board), şi a lui Sergiu Manea, 39 de ani, ca vicepreşedinte pe sectorul trezorerie, pieţe de capital şi group large corporates (în general multinaţionale cu care Erste lucrează la nivel de grup). Rămân pe posturi Michael Beitz, 59 de ani, ca şef al riscului, şi Wolfgang Schoiswohl, 49 de ani, ca vicepreşedinte pe corporate banking cu un portofoliu ajustat însă prin crearea postului alocat lui Sergiu Manea.

Treichl spune că prin aceste decizii a întărit echipa de conducere a BCR, evidenţiind experienţa internaţională a noilor şefi dublată de faptul că provin din regiune. "Am convingerea că vor constitui o echipă care va conduce banca pe calea dezvoltării."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO