Bănci și Asigurări

Un discurs controversat al unui oficial BCE duce la schimbarea procedurilor băncii

Un discurs controversat al unui oficial BCE duce la...

Autor: Anca Dumitrescu

21.05.2015, 15:17 993

Coeure a afirmat luni seara, la un eveniment, că BCE va suplimenta în următoarele două luni achiziţiile de obligaţiuni, pentru a compensa volumul scăzut al lichidităţilor de pe piaţa financiară din perioada verii.

Comentariile lui Coeure, care au influenţat tranzacţiile din piaţă, nu au fost publicate de BCE decât în jurul orei 7.00 a dimineţii următoare, când au provocat deprecierea euro cu aproximativ 1% în raport cu dolarul. Întârzierea cu care BCE a publicat declaraţiile lui Coeure a provocat nemulţumirea investitorilor internaţionali.

Un purtător de cuvânt al BCE a declarat pentru CNBC că banca a intenţionat să publice imediat discursul, dar nu s-a întâmplat acest lucru din cauza unei "erori interne de procedură".

Este posibil ca publicarea cu întârziere a discursului lui Coeure să fi dat celor prezenţi un avantaj, înainte de deprecierea euro de a doua zi.

"Este o neobrăzare, o neruşinare să dai astfel de informaţii", a declarat joi Claus Vistesen, economist şef pentru zona euro la Pantheon Macroeconomics.

Miercuri, la două zile după controversatul discurs, BCE a anunţat că nu va mai trimite jurnaliştilor copii sub embargou ale discursurilor oficialilor instituţiei. Banca centrală a subliniat totuşi că decizia era analizată de mai multe luni.

Vistesen a spus că este foarte probabil ca discursul lui Coeure să fi fost de bună-credinţă şi că acesta nu şi-a dat seama de impactul informaţiei. El consideră însă că este probabil ca investitorii prezenţi să fi profitat de ştire.

Organizatorii evenimentului au spus pentru CNBC că între participanţi s-au aflat reprezentanţi ai mediului academic, oficiali şi investitori.

Ashok Shah, director de investiţii la compania London & Capital, a declarat joi că ar fi dificil de stabilit cine a profitat de informaţiile oferite de Coeure.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru dialog social la Comisia Europeană, nu a dorit să fie atras în discuţii, atunci când a fost întrebat despre posibilitatea deschiderii unei investigaţii, el afirmând că este problema BCE, care este o instituţie independentă.

Nu este prima oară când ies la iveală legături discutabile între băncile centrale şi investitori. Un raport al Rezervei Federale din 2012, de exemplu, a conchis că o scurgere de informaţii de la o şedinţă privată a Fed a avut loc în urma unui contact neintenţionat, neglijent, între oficiali ai instituţiei, presă şi o companie de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO