Bănci și Asigurări

Un mariaj rar din industria fintech a Germaniei ar putea produce şocuri pe piaţa europeană a bankingului online

Un mariaj rar din industria fintech a Germaniei ar putea...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2017, 00:00 470

În conturile de economii online şi în depozitele pe termen fix ale germanilor stau 2.000 mld. euro. Ca în toate industriile din actuala lume digitală, competiţia pentru aceste depozite este perturbată de firmele de tehnologie financiară care caută să intre în joc, scrie Handelsblatt.

Două dintre aceste firme au decis să-şi alăture operaţiunile, ceea ce ar putea duce la apariţia unui nou jucător, de calibru mare, pe terenul online­bankingului. Cele două companii sunt Deposit Solutions din Hamburg şi Savedo din Berlin.

Ambele insistă că este o tranzacţie făcută din prietenie. Nici Savedo şi nici Deposit Solutions nu sunt bănci. Companiile acţionează ca intermediari care le permit deponenţilor să-şi depoziteze banii în conturi cu dobânzi mai mari din diverse părţi ale UE. Germanii, o naţiune înclinată să economisească,  sunt sensibili la orice le aduce valoare economiilor lor.

Cel mai mare jucător de pe acest teren este Weltsparen, un intermediar cu peste 85.000 de clienţi şi aproape 4 milioane de euro depozitate în 34 de bănci europene.

Prin fuziunea cu Savedo, Deposit Solutions va deveni principalul rival, cu circa 80.000 de clienţi, depozite de 2,5 mld. euro şi parteneriate cu 28 de bănci. „În special Deposit Solutions creşte foarte puternic. De aceea are sens să achiziţioneze un concurent“, spune Friederike Stradtmann, analist la Accenture Strategy. Pentru jucătorii mici care speră să reziste mai mult timp, este important să lucreze cu băncile tradiţionale în loc să le facă concurenţă. Iar la acest capitol Deposit Solutions are un avantaj faţă de rivalul mai mare Weltsparen.

De la înfiinţare, în 2011, compania şi-a oferit serviciile direct băncilor. Deposit Solutions a oferit o „soluţie de open banking“ băncilor care le permite clienţilor acestora  să-şi transfere banii la parteneri din străinătate prin intermediul unui portal de online banking.

Băncilor le place acest sistem deoarece le pot oferi clienţilor o opţi­une cu dobânzi mai mari fără a-i pierde. Clientul nu tre­buie să semneze vreun contract cu banca străină. Totul se rezolvă prin banca lor de acasă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO