Bănci și Asigurări

Un milion de romani pot avea casa asigurata, chiar daca nu vor

27.04.2010, 23:04 40

Un milion de clienti ai operatorului de comunicatii Romtelecomau primit luna aceasta sau urmeaza sa primeasca in saptamanileurmatoare, impreuna cu factura, o polita de asigurare a locuintei,care intra in vigoare in cazul in care nu este refuzata in zecezile de la emiterea facturii.

Astfel, clientii respectivi ar putea deveni contractanti ai uneiasigurari de locuinta, chiar daca nu isi doresc acest lucru sau audeja o alta polita de asigurare. Polita este emisa de AstraAsigurari, una dintre cele mai mari companii din piata, si estegratuita in primele trei luni. Dupa aceasta perioada, clientuldecide daca prelungeste asigurarea. Aceasta este una dintre celemai mari campanii de vanzari combinate realizate pe piatalocala.

Dincolo de acest aspect insa, se pune problema daca este normalca o polita de asigurare sa ii fie impusa cuiva fara a fisolicitata, deoarece in acest caz polita intra in vigoare daca nueste refuzata, deci nu se pune problema acceptarii de catre client.Ce se intampla cu cei care sunt in concediu atunci cand primescfactura sau, pur si simplu, uita sa o refuze?

"Este un beneficiu, nu face nimic rau. Romtelecom platestepentru polita in primele trei luni. Pana acum am avut doar 100 derefuzuri explicite, din sute de mii de polite trimise", a declaratRadu Mustatea, directorul general al Astra.

Pe de alta parte, avocatii afirma ca un contract nu poate ficonditionat de refuz, ci numai de o acceptare clara din parteaclientului, nu tacita. "Este o masura in care se incalca dreptulconsumatorului. O oferta trebuie sa fie urmata de acceptare pentrua intra in vigoare, iar acceptarea trebuie sa fie expresa, inniciun caz tacita. Nu conteaza daca este gratuit sau nu, pentru casi lucrurile gratuite trebuie supuse acceptarii", sustine CristianPetre, senior partner al Danila Petre si Asociatii.

De altfel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatoruluispune ca a primit deja sesizari referitoare la aceasta asigurare sica analizeaza in prezent aceasta situatie. "ANPC a primit sesizaride la consumatori referitoare la acest aspect. Masurile luate inacest caz vor fi facute publice ulterior", au declaratreprezentanti ai ANPC.

Astra, singura companie de asigurari de top cu capital romanesc,a devenit foarte activa in ultimul an, cautand forme alternative dedistributie. Anul trecut compania a desfasurat cea mai marecampanie de vanzari de locuinte de pana atunci, in parteneriat cuOrange, reusind astfel sa creasca ponderea locuintelor asiguratedin Romania la 20%. Astra urmareste sa vanda anul acesta peste unmilion de polite de locuinta, dupa ce si anul trecut a vandut unnumar similar.

Cea mai mare parte din clientii Romtelecom care au primitaceasta oferta nu au refuzat-o, fie pentru ca si-au dorit polita,fie pentru ca nu au avut timp sa o refuze sau nici macar nu auobservat-o in plicul in care le-a venit factura. "Nu este in regulaca un contract sa fie conditionat de refuz", a explicat managerulunei companii de asigurari de top, concurent direct al Astra, carenu a dorit sa isi faca public numele. Pe de alta parte, RaduMustatea de la Astra spune ca, din punct de vedere logistic, estemai usor pentru companie sa gestioneze refuzurile decatacceptarile.

"Este mai greu sa faci o evidenta a celor care zic «da», pentruca ar fi fost foarte multi, avand in vedere ca produsul estegratuit in primele trei luni. Ce se intampla daca nu observa politade asigurare in plic? Nimic, deoarece clientul nu are nimic deplata. Pe deasupra, daca are o dauna, primeste o despagubire",explica Mustatea.

Ce se intampla daca persoana respectiva are deja o polita deasigurare si are loc o dauna? El va primi despagubiri de la ambiiasiguratori, proportional cu raspunderea acestora, dar despagubireanu poate depasi valoarea bunului respectiv.

Suma asigurata in cazul politei vandute de Astra este de 20.000de euro, printre riscurile acoperite numarandu-se

incendiul, trasnetul, explozia, caderile de corpuri pe cladire,cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In primele treiluni, polita este gratuita, costurile fiind suportate deRomtelecom, iar ulterior prima este de 20 de euro pe an, din careclientul plateste doar jumatate, restul fiind acoperit deAstra.

Cum a avut acces Astra la baza de date privind clientiiRomtelecom? "Nu am avut acces la baza de date, noi am trimis doarlayout-ul politei catre Romtelecom, iar ei au completat-o cu datelede identificare ale clientilor. Doar dupa ce clientii acceptapolita (tacit - n. red.), ei intra in baza noastra de date", spuneMustatea.

In prezent, si Omniasig deruleaza o campanie de vanzare deasiguari de locuinte cu Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO