Bănci și Asigurări

Un oficial al BNR admite: Fără banii de la FMI, România intra în colaps

Un oficial al BNR admite: Fără banii de la FMI, România intra în colaps
21.07.2010, 13:04 33

Sectorul privat a reuşit să se ajusteze imediat după începereacrizei, însă statul nu a reuşit să îşi diminueze cheltuielile, ceeace a făcut necesară apelarea la împrumutul de la Uniunea Europeanăşi Fondul Monetar Internaţional, spune Lucian Croitoru, consilieral guvernatorul BNR.

"Sectorul privat a făcut reducerile necesare imediat după criză,dar statul nu a putut şi a fost nevoie de FMI, ca să facă ce? Săsalveze statul, să spunem adevărul, am fi intrat în faliment. Darl-a ajutat cu preţul de a face ajustările acolo unde e necesar",spune Croitoru. El apreciază că statul a fost prea mare faţă denevoile economiei inclusiv în perioada 2005-2008, însă în aceaperioadă intrările mari de capitaluri private au mascat aceastărealitate.

Croitoru notează că sectorul privat a fost cel care a creatdeficitul extern şi îndatorarea mare externă în anii de boom, darstatul nu a putut să se ajuteze suficient de rapid după începutulcrizei.

În 2007 şi 2008 deficitul de cont curent sărea de 13% dinProdusul Intern Brut pe fondul importurilor foarte mari, iarfinanţarea era asigurată prepondernt prin îndatorare externă.Datoria externă pe termen scurt depăşea în toamna lui 2008 22 mld.euro, aproape egalând rezervele valutare ale BNR, ceea ce a alarmatanaliştii externi.

În 2009 deficitul extern a coborât însă la 4,5% din PIB, însădeficitul bugetar a sărit de 7% din PIB, ceea ce arată că sectorulprivat a înregistrat chiar un excedent în raport custrăinătatea.

România a semnat în mai 2009 un acord de împrumut de 20 demiliarde de euro cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţionalşi Banca Mondială. Anul acesta creditorii externi au cerut măsuridure de ajustare a cheltuielilor publice, în condiţiile în caredeficitul bugetar urcă din nou spre 7% din PIB, cu mult pesteplafonul de 3% din PIB, acceptat pe plan european.

Iniţial împrumutul a fost prezentat ca o "centură de siguranţă",însă foarte rapid Guvernul a cerut ca, în mod excepţional, o partedin banii de la FMI să meargă direct la Trezorerie pentru a permiteplata cheltuielilor curente, în loc să meargă în rezerva BNR, aşacum se procedează în mod uzual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO