Bănci și Asigurări

Un român are credite la 16 bănci. Şi chiar îşi plăteşte ratele la timp

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

24.01.2013, 00:07 32364

Un român plăteşte în fiecare lună rate în contul creditelor contractate la nu mai puţin de 16 bănci fără să înregistreze restanţe, potrivit datelor de la Biroul de Credit. Aceste date reflectă doar numărul băncilor la care persoana respectivă s-a împrumutat, nu şi numărul creditelor, care teoretic ar putea fi mai mare.

"Sunt câţiva debitori care au credite la mai mult de zece bănci. Unul dintre aceştia are obligaţii curente la 16 bănci şi nu înregistrează nicio întârziere la plata ratelelor lunare", afirmă Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Circa 140 de clienţi au credite la mai mult de zece bănci.La nivel agregat, clienţii persoane fizice datorează băncilor 106 miliarde de lei (24 mld. euro) în contul creditelor de consum, ipotecare şi al cardurilor de credit. Cea mai mare parte a sumelor datorate este aferentă creditelor de consum, chiar dacă numărul acestora a scăzut constant în perioada de criză.

La finalul anului trecut existau 3,2 milioane de conturi de credite de consum, în scădere cu peste 30% faţă de 2008, 2,4 milioane de carduri de credit şi 256.000 de credite imo biliare. Practic, cardurile de credit s-au dublat în criză, iar numărul creditelor imobiliare a crescut cu 60%.

Cititi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO