Bănci și Asigurări

Unde se duc banii? Băncile ţin mai puţină lichiditate la BNR

Unde se duc banii? Băncile ţin mai puţină lichiditate...

Autor: Claudia Medrega

14.04.2017, 00:07 2934

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 9 mld. lei (2 mld. euro) în fiecare zi lucră­toare din martie, în scădere cu aproximativ 20% atât faţă de nivelul din februarie, cât şi comparativ cu cel înregistrat în martie 2016. Bancherii şi-au ţinut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/ an.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dispoziţie de ban­ca centrală le permite instituţiilor de credit să plaseze la sfâr­şitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă prede­ter­mi­nată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Anul 2017 a început cu o medie zilnică a sumelor depu­se de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi de 13,9 mld. lei (3 mld. euro), iar după vârful înregistrat în ianuarie a urmat o tendinţă descendentă.

Nivelul ridicat al sumelor ţinute la BNR reflectă în mod uzual lichiditatea în exces din sistem. Cu toate că o parte din lichiditatea în exces a fost plasată la banca cen­trală, bancherii au dat drumul şi la împrumuturi, dar revenirea creditării a fost lentă.

Persistenţa excesului de lichiditate în lei şi faptul că economia - sectorul privat şi sectorul public, populaţie şi com­panii - nu beneficiază de această lichiditate şi de dobân­zile aflate la minime istorice sunt întrebări la care cau­t­ă şi BNR răspunsul, după cum a declarat recent guvernatorul Mugur Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO