Bănci și Asigurări

Ungurii de la OTP Bank nu vor vinde licenţa Millennium bcp România

Ungurii de la OTP Bank nu vor vinde licenţa Millennium...

Autor: Raluca Ghinea

09.10.2014, 14:12 674

"Vom începe procesul de integrare a celor două bănci după ce primim aprobarea de la banca centrală, probabil în circa două luni. (...) Nu intenţionăm să vindem licenţa Millennium", a declarat directorul general al OTP Bank, Laszlo Diosi, după un eveniment de lansare a Fundaţiei Dreptul la Educaţie, care va promova educaţia financiară în rândul liceenilor.

Consiliul Concurenţei a aprobat deja operaţiunea de preluare, fără a avea vreo obiecţie în privinţa concentrării economice realizate.

OTP Bank România a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank pe plan local, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 milioane de euro.

Totodată, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finanţării intragrup acordate de banca portugheză subsidiarei din România, de circa 150 milioane euro, pe care o va înlocui cu o finanţare de aceeaşi valoare de la banca-mamă din Ungaria.

Banca preluată urmează să fie integrată în structura OTP Bank, după finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea aprobărilor necesare.

Diosi a precizat că OTP Bank România a primit avizul favorabil şi de la subsidiarele locale din anumite ţări în care OTP activează, potrivit politicii grupului. Grupul OTP mai furnizează servicii financiare în Ungaria, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia.

"Vrem să păstrăm pentru clienţii Millennium toate condiţiile şi calitatea serviciilor care li s-au oferit. În primul rând, trebuie să dezvoltăm toate produsele pe care Millennium le are acum în sistemul nostru informatic şi când vom putea realiza fuziunea din punct de vedere juridic putem să transferăm clienţii în sistemul nostru informatic, care este local, românesc", a afirmat Diosi.

El spune că OTP va integra tot ce este de valoare din Millennium, atât în ceea ce priveşte angajaţii şi sucursalele, cât şi serviciile şi produsele dezvoltate în reţeaua naţională, precum centrele dedicate afacerilor prezente în oraşele mai mici.

"Încă nu am luat o decizie în privinţa angajaţilor, cât tăiem, vom vedea pe parcurs de ce avem nevoie, vom păstra tot ce este valoros din ambele bănci", a precizat Diosi.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienţi şi o reţea de 56 de sucursale şi 58 de ATM-uri. În urma tranzacţiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.

Banca preluată ocupa la finele anului trecut poziţia 22 în sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) şi o cotă de piaţă de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank îşi va majora cota de piaţă la 2,1% şi va urca pe poziţia 11 în topul instituţiilor de credit.

Vânzarea subsidiarei din România a fost convenită de Millennium bcp în vara anului trecut cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare şi recapitalizare. Termenul limită pentru vânzare era iunie 2015.

Acţiunile grupului Millenium sunt deţinute de Mbcp Participações - 99,9978% şi de BCP - 0,0022%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO