Bănci și Asigurări

UniCredit a primit până în prezent 41 de cereri de dare în plată. Circa 4.000 de români au transmis la bănci că vor să predea casa, estimează Rădulescu, BNR

UniCredit a primit până în prezent 41 de cereri de...

Autor: Liviu Popescu

09.06.2016, 07:00 3199
Reacţia Băncii Naţionale: Numărul de notificări este estimarea personală a lui Eugen Rădulescu şi nu sunt date oficiale.
 
UniCredit Bank, un jucător de top cinci din sistemul bancar, a primit până în prezent 41 de cereri de dare în plată şi sus­ţine că va acţiona conform preve­de­rilor legilor în vigoare.
 
„Atunci când există pretenţii de ori­ce fel care exced cadrul legal, banca poa­­te face contestaţii în instanţă“, a trans­­mis banca către ZF.
 
Numărul persoa­ne­lor care au cerut să-şi pre­­dea cheile de la imo­bil în baza dării în plată este de circa 4.000 la nivelul în­tre­gu­lui sistem ban­car, po­­tri­vit directoru­lui Di­rec­ţiei de Sta­bi­litate Fi­nan­­ciară din ca­drul BNR Eugen Rădulescu.
 
„Aştept pentru a do­ua parte a anu­lui dacă vom avea în con­ti­­nuare Legea dă­rii în pla­­tă în funcţiune ca va­­loa­rea activelor imo­bi­­­lia­re să scadă. Piaţa va fi de­presată, va intra într-un proces de com­­primare, ceea ce va du­ce la scă­de­rea va­­lorii tuturor ac­tivelor imo­biliare“, a afir­mat Rădulescu la o con­ferinţă, po­trivit Agenţiei Naţio­nale de Presă.
 
Reacţia BNR a venit la scurt timp după afirmaţiile făcute de Rădulescu. „Numă­rul de notificări transmise băn­ci­lor de către clienţi (…) este estimarea sa per­sonală. Acestea nu sunt date ofi­cia­le ale Băncii Naţionale a României.“ Ban­ca Na­ţională mai spune că nu are în res­­pon­sabilitate operarea informaţiilor pri­­vind notificările formulate de debitori.
 
Potrivit unor surse din piaţa finan­cia­ră, UniCredit a primit prima dare în pla­tă la sucursala de la Izvor din Capita­lă şi va contesta toate notifi­cările primite.
 
ZF a transmis so­li­ci­tări către toate băn­­cile din top 10 cu pri­vi­re la numărul de no­tificări primite şi ce mă­­suri vor lua cu con­tes­­tările, dar doar UniCre­­dit şi CEC au răspuns.
 
Reprezentanţii BCR, cea mai mare ban­­­că din sistem, nu au dorit să co­men­teze pe această temă. Ban­ca de stat CEC, care a re­­uşit să se men­ţină pe pro­­fit în 2015 pentru al nouălea an con­se­cutiv, sus­ţine că va aplica pre­­ve­derile legii şi va lua decizii individuale.
 
„Menţinând abordarea de până acum, banca va încerca mai întâi să iden­ti­fice o soluţie amiabilă, extrajudiciară la ori­ce problemă ridicată de clienţi“, susţine CEC.
 
Şi avocatul Gheorghe Piperea, unul din­tre susţinătorii legii dării în plată, scria în urmă cu o săptămână pe o pa­gi­nă de socializare că sunt în jur de 4.500-5000 de notificări de dare în plată.
 
Legea dării în plată a intrat în vi­goa­re pe 13 mai, după ce a ţinut capul de afiş al agendei publice din toamna anu­lui trecut. Legea dării în plată a fost adop­tată, miercuri, 13 aprilie, de Ca­me­ra Deputaţilor, for decizional, cu o ma­jo­ritate de 207 voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi o abţinere.
 
Deputaţii au stabilit astfel că legea pri­vind darea în plată nu se va aplica pro­gramului Prima Casă şi au majorat pla­fonul creditelor care intră sub inci­denţa acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.
 
De asemenea, deputaţii au stabilit că legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.
 
Darea în plată a ajuns chiar şi pe masa celui mai puternic bancher al Europei, preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi. BCE atrăgea atenţia ca darea în plată ar putea avea efecte negative asupra economie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO