Bănci și Asigurări

UniCredit a repornit motorul creditării în trimestrul doi: plus 1,1 miliarde de lei

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank: Vedem semnale pozitive în economie şi în piaţa bancară, iar acestea se reflectă în evoluţia bilanţului şi în rezultate. Am reluat creşterea portofoliului de credite şi am trecut deja de vârful creditelor neperformante. Deşi redresarea economică se derulează lent, suntem optimişti în privinţa oportunităţilor de afaceri pe termen mai lung şi continuăm să investim.

UniCredit a repornit motorul creditării în trimestrul doi: plus 1,1 miliarde de lei

Autor: Razvan Voican

05.08.2011, 00:06 1169

UniCredit Ţiriac Bank, controlată de grupul italian UniCredit înparteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac, a obţinut în trimestrulal doilea un profit net de 60 mil. lei (14,5 mil. euro) dupăstandardele internaţionale de raportare (IFRS), în creştere cucirca 77% faţă de trimestrul I, însă în continuare sub rezultatuldin urmă cu un an.

La nivelul primului semestru, câştigul s-a ridicat la 94 mil.lei (22,6 mil. euro), fiind cu 37% mai mic decât în urmă cu unan.

Spre deosebire de alte bănci, la UniCredit arată mai binecifrele după standardele româneşti de contabilitate, care arată unprofit net pe T2 de 72 mil. lei, în creştere cu 38% faţă de T1. Lasemestru, profitul ajunge la 124 mil. lei (aproape 30 mil. euro),de patru ori mai mare decât acum un an şi al treilea ca mărime pepiaţa bancară, după BRD şi BCR, dar înaintea Raiffeisen.

După un început de an marcat de incertitudini şi de costulprovizioanelor, trimestrul al doilea a adus o creştere de peste 8%a soldului creditelor, până la 14,4 mld. lei

(3,4 mld. euro), în contextul în care Răsvan Radu, şeful băncii,vorbeşte despre semnale pozitive în economie şi pe piaţa bancară."Am reluat creşterea portofoliului de credite şi am trecut deja denivelul de vârf al împrumuturilor neperformante." Circa 69% dinportofoliu reprezintă creditele corporate, unde banca are cea maiputernică poziţie, în timp ce creditele de retail însumează 4,5mld. lei (31% din total).

Pe lângă creditele din bilanţ, UniCredit are finanţăriexternalizate de încă 2,8 mld. lei (circa 667 mil. euro).

Totuşi activele băncii încă nu au egalat nivelul de la sfârşitullui 2010, ridicându-se la 20,5 mld. lei (4,8 mld. euro).

Ponderea provizioanelor în totalul portofoliului de credite acontinuat să urce, dar uşor, de la 6% în T1 la 6,2% în T2, acesteareprezentând aproape 0,9 mld. lei. Costul anualizat al riscului ascăzut la 195 de puncte de bază (1,95%), faţă de 210 puncte în urmăcu un an.

Cheltuielile operaţionale au înregistrat o creştere de 5% pesemestrul I, din cauza creşterii contribuţiei la fondul degarantare a depozitelor şi a inflaţiei, însă banca a reuşit săajusteze raportul cost/venit de la 51% în T1 la 49,9% în T2. Acestindicator rămâne însă sub presiune având în vedere că UniCredit areplanuri de investiţii ambiţioase pe retail. "Continuăm să investimîn infrastructura băncii, în sisteme şi în angajaţi", spuneRadu.

Cheltuielile pentru investiţii înregistrate pe semestrul I auînsumat 21,2 mil. lei (5 mil. euro), banca începând deschiderea denoi unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO