Bănci și Asigurări

Unicredit Bank:Rata anuală a inflaţiei va continua să crească în martie şi aprilie, dar va reveni sub 3,5% la finalul anului

Unicredit Bank:Rata anuală a inflaţiei va continua să...

Autor: Roxana Rosu

13.03.2018, 10:01 287

Rata anuală a inflaţiei va continua să crească în martie şi aprilie, dar se va menţine sub pragul de 5% în acest an şi va reveni sub 3,5% spre finalul lui 2018, în situaţia în care nu apar noi taxe sau impozite, sunt de părere analişti Unicredi Bank.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi dimineaţă că în februarie inflaţia a accelerat la 4,7%, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Anterior, Unicredit estimase o rată de 4,6%, de la 4,3% în ianuarie. ”Ne aşteptăm totuşi la o temperare a presiunii asupra preţurilor, susţinută de reducerea preţurilor la combustibil, după scăderea tarifelor la petrol”, se arată în raport.

Economia României a crescut cu 6,9% în T4, faţă de perioada similară din 2016, după un avans de 0,6% faţă de T3. Astfel, potrivit INS, PIB-ul a crescut cu 7% în 2017, cel mai mare ritm din 2008.

”Estimăm o temperare a creşterii PIB din 2018, în condiţiile în care consumul este influenţat de scăderea ratei de creştere a salariilor pe fondul limitărilor de ordin bugetar (...). Chiar şi aşa, creşterea economică va rămâne probabil peste potenţial, pe care îl estimăm în jurul a 3%, şi în 2018 şi în 2019”, se mai arată în raportul Unicredit Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO