Bănci și Asigurări

UniCredit: BNR va păstra dobânda de referinţă la 1,75% în şedinţa următoare

UniCredit: BNR va păstra dobânda de referinţă la...

Autor: Ştefan Stan

03.04.2017, 16:30 287

În ciuda retoricii BNR din februarie, UniCredit se aşteaptă ca Banca Naţională să păstreze dobânda de referinţă neschimbată, la 1,75% săptămâna aceasta, potrivit unui anunţ al băncii.

Principalele puncte schimbate de la ultima şedinţă de politică monetară sunt printre altele şi cifrele de inflaţie, care au fost în linie cu scenariul publicat de BNR în februarie, iar rata anuală a inflaţiei să iasă din teritoriu negativ şi să atingă un plus de 0,2% în februarie. Inflaţia va rămâne sub control, în condiţiile în care cifrele din zona euro au fost dezamăgitoare în martie, iar presiunea preţurilor rămâne încă mică,

UniCredit se aşteaptă în continuare la o revenire a ratei inflaţiei în jurul valorii de 1,5-3,5% în 2017, dar cel mai probabil va rămâne sub ţinta de 2,5% anul acesta, şi va depăşi uşor la finalul lui 2018.

Mediul economic cu dobânzi mici susţine creditarea în lei şi încurajează refinanţarea ulterioară a împrumuturilor în valută, ceea ce va duce reducerea riscurilor.

Chiar dacă BNR rămâne pe poziţii, o creştere a ratei dobânzii este posibilă dacă ministerul de Finanţe va creşte emisiunile sau dacă colectarea se va îmbunătăţi. Aceasta ar putea elimina rapid surplusul de lichiditate şi ar putea duce la creşterea ratelor interbancare. La nivelul sistemului bancar, surplusul de lichiditate a fost de 11,1 miliarde lei în februarie, în scădere faţă de 14 miliarde de lei în ianuarie.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO