Bănci și Asigurări

UniCredit continuă extinderea în Europa Centrală şi de Est

UniCredit continuă extinderea în Europa Centrală şi...

Autor: Luiza Chiroiu

12.02.2015, 15:32 493

"Datorită investiţiilor constante în Europa Centrală şi de Est, cota noastră de piaţă a crescut în mai multe ţări şi intenţionăm să facem acest lucru şi în viitor, în timp ce cota competitorilor noştri scade", a declarat Papa, care a amintit achiziţiile recente făcute în România şi Cehia de grupul italian.

În luna decembrie a anului trecut, UniCredit Ţiriac Bank a finalizat preluarea portofoliul de clienţi corporate ai The Royal Bank of Scotland (RBS) România, compus din peste 500 de companii medii şi mari, achiziţia vizând active de circa 260 milioane euro şi depozite de 315 milioane euro.

Anterior, în 2013, UniCredit Ţiriac Bank a cumpărat portofoliul de retail al RBS România, care cuprindea active de 315 milioane euro şi pasive de 230 milioane euro, tranzacţia incluzând şi portofoliul de tip private banking.

UniCredit Ţiriac ocupă poziţia a şasea în sistemul bancar românesc după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 7,17%

"Fără îndoială, tensiunile geopolitice şi revenirea economică ezitantă a zonei euro vor fi principalele provocări în următoarele trimestre. În aceste condiţii dificile, divizia pentru Europa Centrală şi de Est este pregătită pentru a creşte în viitor şi pentru a rămâne un element cheie al grupului bancar", a afirmat Papa într-un comunicat al UniCredit.

Grupul UniCredit este liderul sectorului bancar în Europa Centrală şi de Est, fiind urmat de Raiffeisen Bank International (RBI) şi Erste.

Grupul austriac RBI a anunţat marţi că va vinde operaţiunile deţinute în Slovenia şi Polonia şi îşi va reduce expunerea în Rusia şi Ucraina, pentru a-şi consolida capitalul. Raiffeisen Bank International a înregistrat o pierdere consolidată de 493 de milioane de euro anul trecut, în condiţiile în care, în 2013, profitul s-a situat la 557 de milioane de euro

De asemenea, grupul austriac Erste estimează o pierdere record pentru anul 2014, de până la 1,6 miliarde de euro, din cauza problemelor din România şi Ungaria.

Grupul italian UniCredit deţine 99,99% dintre acţiunile holdingului Bank Austria, care administrează operaţiunile băncii în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

Profitul consolidat al grupului bancar UniCredit în România a crescut anul trecut de peste două ori, de la 19 milioane de euro la 42 milioane de euro, în contextul în care depozitele şi creditele au avansat cu 7% raportat la anul anterior, potrivit raportului financiar al grupului.

Grupul italian este prezent în România prin grupul UniCredit Ţiriac, care include UniCredit Ţiriac Bank şi filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN, UniCredit Leasing România, UniCredit Leasing Corporation IFN, ALLIB Leasing, Debo Leasing IFN şi UniCredit Insurance Broker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO