Bănci și Asigurări

UniCredit crede ca leul s-ar putea intari dupa comentariile BNR

UniCredit crede ca leul s-ar putea intari dupa comentariile BNR
08.11.2009, 23:35 18

Comentariile optimiste privind evolutia cursului aleguvernatorului Mugur Isarescu i-au determinat pe analistiiUniCredit sa considere ca leul ar putea sa castige usor teren infata euro in perioada urmatoare.
Euro s-a stabilizat in ultimele saptamani pe palierul de 4,3 lei,dealerii suspectand insa frecvente interventii discrete ale banciicentrale, menite sa contrabalanseze presiunile de depreciere.
"Desi cotatiile leu/euro raman in jurul nivelului de 4,3, vedempontetial de intarire, mai ales dupa comentariile bancii centraleprivind nivelul excedentar al rezervelor valuare. Totusi,principalul factor care limiteaza potentialul de apreciere alleului este situatia politica", spune Rozalia Pal, economistul-sefal UniCredit Tiriac Bank.
Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat vineri ca nu vede motivepentru o depreciere suplimentara a cursului, in conditiile in careprincipalul factor de slabiciune a economiei romanesti invocat deanalisti in anii trecuti, deficitul de cont curent, s-a corectatsemnificativ.
Pentru anul acesta, BNR estimeaza o reducere a deficitului de contcurent (care masoara iesirile nete de valuta din economie) la 4%din Produsul Intern Brut, de la 12% anul trecut. Totodata, Isarescua aratat ca rezervele valutare sunt peste nivelul optim. Raportatla importuri, rezerva internationala a BNR acopera acum mai mult deopt luni, fata de un nivel optim de patru luni.
Euro a incheiat saptamana trecuta la putin peste 4,3 lei pe piatavalutara. BNR a calculat vineri un curs de 4,2988 lei, cu 0,07 banisub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,99 bani, coborand la2,8862 lei.
"O banca locala a vandut agresiv valuta pentru a calma eventualelepresiuni de depreciere a monedei locale. Bancile locale nu maispeculeaza impotriva leului, pentru ca stiu ca este un capac decurs la 4,3 lei", spune un dealer. Euro a urcat pana aproape de4,31 lei pe parcursul sedintei de tranzactionare, jucatoriireactionand la stirile privind amanarea incheierii celei de-a douarevizii din cadrul acordului de finantare externa incheiat cuFondul Monetar International si Uniunea Europeana, conditii in caresi tragerea transelor (programate pentru noiembrie) va fi decalata.BNR s-a asigurat insa ca oferta de valuta pe piata a fostsuficienta pe tot parcursul zilei, astfel incat sa nu urcecursul.
Volumul redus de tranzactionare pe piata valutara de la Bucurestifaciliteaza operatiunile BNR, care nu mai este nevoita sacheltuiasca sume importante din rezerva pentru a aparacursul.
Pe piata monetara dobanzile au ramas la niveluri de 9%-10% pe an,in conditiile in care BNR evita sa ofere bancilor credite derefinantare.
Pe piata au aparut din nou discutii privind posibile operatiuniderulate de BNR cu anumite banci, pe baze bilaterale, prin careinjecteaza lei, astfel incat Trezoreria sa gaseasca cumparatoripentru titlurile pe care le emite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO