Bănci și Asigurări

UniCredit intra in "Prima casa", ING vine cu oferta proprie

12.08.2009, 00:00 107

UniCredit Tiriac Bank primeste de astazi cereri de credit pentru "Prima casa" in limita unui plafon de 17 milioane de euro.

Banca acorda finantari atat in euro, cat si in lei, practicand marjele maxime acceptate de Guvern: 4 puncte procentuale peste rata EURIBOR la trei luni, respectiv 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, ratele de referinta fiind actualizate la sfarsitul fiecarui trimestru. In prezent, dobanda la euro este de 5,1% pe an, iar la lei de 12,8%.

Pentru un credit la valoare maxima de 57.000 de euro pe 30 de ani (cea mai mare scadenta posibila), clientul va avea de platit o rata lunara de 313 euro.

Pentru 40.000 de euro, suma lunara de plata este de 220 de euro, in conditiile in care dobanda anuala efectiva este de 5,30%. Finantarea in lei este semnificativ mai scumpa: pentru un credit de 240.000 de lei pe 30 de ani rata lunara ajunge la 2.642 de lei, dobanda anuala efectiva fiind de 13,78%.

Cu exceptia unor jucatori ca BRD sau BCR, care au si cele mai mari plafoane de garantare, bancile intrate in programul "Prima casa" practica marjele de dobanda maxime permise. Unii jucatori incearca sa-si diferentieze ofertele prin acordarea in conditii preferentiale a altor produse sau servicii (carduri, internet banking).

ING Bank, care s-a retras din programul "Prima casa" invocand costurile mari de administrare, a lansat o oferta proprie de finantare pentru locuinte - ING de Casa Noua -, prin care imprumuta pana la 80.000 de euro la o dobanda nominala de 5,5% pe an. Banca le cere insa clientilor un avans de 25%, in timp ce la "Prima casa" avansul minim este de 5%. La creditul ipotecar standard in euro oferit de ING Bank dobanda este de 8,75% pe an - cu asigurare de viata, respectiv de 12% fara asigurare de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO