Bănci și Asigurări

UniCredit pregăteşte desfiinţarea a până la 12.000 de posturi, majoritatea în Italia şi Austria

UniCredit pregăteşte desfiinţarea a până la 12.000...

Autor: Anca Dumitrescu

09.11.2015, 14:44 8149

Planul, care va fi prezentat miercuri, odată cu rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, este o încercare radicală a directorului general Federico Ghizzoni de creştere a profitabilităţii şi a capitalului, relatează Financial Times, care citează persoane apropiate situaţiei.

UniCredit a raportat în primul semestru un raport Tier 1 (între capital şi activele ponderate în funcţie de risc), de 10,4%, la nivelul inferior al rapoartelor Tier 1 înregistrate de celelalte bănci europene.

Cuplat cu nivelul scăzut al profitabilităţii, raportul Tier 1 provoacă îngrijorare că autorităţile de reglementare ar putea cere UniCredit să îşi majoreze capitalul.

Potrivit surselor, o tentativă neoficială, din vară, de vânzare a diviziei austriece nerentabile nu a atras interes.

Conducerea UniCredit negociază în prezent vânzarea operaţiunilor de retail din Austria către banca Bawag din Viena, dar rezultatul este incert, au spus trei persoane apropiate situaţiei.

Reducerile de locuri de muncă, care se vor adăuga altor 5.000 de posturi anunţate deja, vor reprezenta circa 7% din forţa de muncă a UniCredit. Restructurările vor avea loc în Italia, Austria, dar vor afecta şi posturile back-office şi activităţile de investment banking din Germania.

Obiectivul planului este reducerea raportului dintre costuri şi venituri la circa 80%, în Germania şi Austria.

Pentru a compensa impactul costurilor de restructurare asupra capitalului, conducerea vrea să evite o majorare de capital, care ar fi a patra în ultimii şapte ani, prin vânzări de active.

Între activele care ar putea fi vândute se află o participaţie rămasă la o divizie listată din Polonia şi acţiuni la banca de retail Fineco şi la compania de management al investiţiilor Pioneer, au spus sursele.

Reprezentanţii UniCredit au refuzat să comenteze.

UniCredit este afectată de nivelul scăzut al dobânzilor la credite, instabilitatea pieţelor din Ucraina şi Rusia şi creşterea economică lentă din Italia.

Piaţa italiană este răspunzătoare pentru 70% din provizioanele constituite de grupul UniCredit şi pentru 80% din creditele neperformante, potrivit unei analize realizate de Citi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO