Bănci și Asigurări

UniCredit Ţiriac Bank vede cursul în intervalul 4,3-4,5 lei/euro în acest an

UniCredit Ţiriac Bank vede cursul în intervalul 4,3-4,5 lei/euro în acest an

Autor: Claudia Medrega

01.04.2013, 19:01 254

Cursul de schimb se va plasa în intervalul 4internaţional ,3-4,5 lei/euro în acest an, nivele mai ridicate fiind aşteptate în ultimul trimestru din 2013, pe fondul factorilor sezonieri, însă nu este exclus ca deteriorarea contextului să împingă cursul de schimb către aceste vârfuri chiar mai devreme, consideră analiştii UniCredit Ţiriac Bank.

 

"Pe măsură ce cererea investitorilor străini pentru titlurile de stat denominate în lei s-a temperat, cursul de schimb leu/euro s-a întors la nivele de peste 4,40. În plus, lichiditatea în creştere pe piaţa monetară a redus diferenţialul de dobândă dintre euro şi leu, ceea ce ar fi putut diminua apetitul pentru moneda naţională. Leul a suferit de asemenea din cauza veştilor negative provenite de la zona euro. Pe măsură ce incertitudinea legată de rezolvarea crizei din Ciprului şi-a făcut simţită prezenţa, aversiunea la risc a crescut, cu impact negativ asupra monedelor din Europa Centrală şi de Est", se arată în cel mai recent raport lunar al băncii.

Cursul s-a stabilizat la sfârşitul săptămânii trecute pe palierul de 4,41 lei/euro, unde a urcat în ultimele două săptămâni pe fondul crizei din Cipru. Euro a trecut pragul de 4,4 lei pe 18 martie, imediat după anunţul privind "taxa" pe depozitele din băncile cipriote, o măsură care a speriat investitorii de pe pieţele emergente.

Banca Naţională a României a publicat astăzi un curs de referinţă în scădere uşoară, la 4,4143 lei/euro.

Cursul mediu de schimb este aşteptat să se situeze în jur de 4,40 în 2013, în viziunea analiştilor UniCredit Ţiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO