Bănci și Asigurări

UniCredit Ţiriac Bank: Vom rămâne preponderent o bancă de corporate cât timp economia nu îşi revine

UniCredit Ţiriac Bank: Vom rămâne preponderent o bancă de corporate cât timp economia nu îşi revine

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank: Sectorul corporate a fost viu anul trecut şi creditarea a crescut cu 20%, în timp ce segmentul IMM-urilor a început să se trezească din criză şi aici finanţările au avansat cu 33%.

Autor: Ciprian Botea

29.03.2012, 00:06 1559

"Strategia pe 2012 vizează creşterea organică pe retail şi foarte pronunţată pe zona companiilor, mai ales în sectorul firmelor mici şi medii. Sectorul corporate a fost viu anul trecut şi creditarea a crescut cu 20%, în timp ce segmentul IMM-urilor a început să se trezească din criză şi aici finanţările au avansat cu 33%", a declarat Răsvan Radu, preşedintele executiv al băncii.

UniCredit Ţiriac avea la sfârşitul anului trecut credite de 10 miliarde de lei (2,3 mld. euro) acordate în sectorul corporate, peste 60% din portofoliul total. Alte 3 miliarde de lei reprezentând finanţări acordate în segmentul corporate au fost externalizate către banca-mamă. Banca a dat anul trecut mai multe credite de valori mari, de peste 20 mil. euro, în sectoare precum energie, agricultură, telecomunicaţii sau metalurgie. Unii bancheri au afirmat încă de anul trecut că începe să se observe o revigorare a cererii de credite din partea companiilor.

Radu spune că UniCredit va rămâne preponderent o bancă de corporate, dar vizează şi o creştere treptată pe retail inclusiv prin deschiderea de noi agenţii. Anul trecut, banca a deschis zece unităţi noi pentru a atrage mai mult business pe zona de retail, ajungând la o reţea de 245 de sucursale şi agenţii, dar rămâne mult în urma jucătorilor mari precum BCR, BRD sau Raiffeisen.

Banca se concentrează în prezent pe optimizarea costurilor fiecărei sucursale şi agenţii şi oficialii băncii afirmă că intervalul de recuperare a investiţiilor în noile unităţi se va scurta pentru că după reluarea creşterii economice vizează o creştere mai agresivă pe retail.

Veniturile UniCredit au scăzut cu peste 10% anul trecut, la 1,22 mld. lei, din cauza reducerii încasărilor din dobânzi, astfel că indicatorul cost pe venituri s-a deteriorat cu peste şapte puncte procentuale şi a ajuns la 49,9%, situându-se totuşi sub media sistemului bancar.

"Am scăzut pe partea de venituri din dobânzi, în timp ce veniturile din comisioane şi tranzacţionare au înregistrat creşteri. Creşterea cotei de piaţă pe depozite ne-a costat destul de mult", a afirmat şeful UniCredit Ţiriac. Banca a raportat în 2011 un avans de 5% al soldului depozitelor, până la 11,5 miliarde de euro. Totuşi, raportul credite pe depozite s-a deteriorat până la 138%, o bună parte din afaceri fiind susţinută din finanţările primite de la banca-mamă.

Se gândeşte la o emisiune de obligaţiuni

UniCredit se gândeşte însă cum să atragă mai multe resurse locale în contextul în care grupul se confruntă la rândul său cu probleme şi nu mai poate susţine la fel ca în trecut businessul subsidiarei locale. Banca încearcă astfel să atragă mai multe resurse locale prin depozite pe termen lung şi se gândeşte inclusiv la o emisiune de obligaţiuni garantate cu activele din portofoliu.

"Avem în vedere emiterea de obligaţiuni acoperite cu active, dar acum analizăm în ce măsură legislaţia permite acest lucruri şi în ce măsură costurile o justifică. Vrem foarte mult să o facem, dar nu suntem disperaţi să o facem. Vom aştepta momentul oportun", afirmă Radu.

Grupul UniCredit controlează 50,5% din bancă, în timp ce Ion Ţiriac deţine o participaţie de 45% prin intermediul a două vehicule de investiţii. Mai mulţi acţionari deţin restul de 4,5% din acţiuni, dar grupul italian ia în calcul preluarea acestui pachet, chiar dacă nu şi-a stabilit o strategie clară în acest sens.

Grupul a raportat în 2011 o pierdere de peste

9 mld. euro pe fondul deprecierii unor active şi a derulat recent o operaţiune de majorare de capital în valoare de 7,5 mld. euro pentru a-şi îmbunătăţi indicatorul de lichiditate Core Tier 1 peste nivelul reglementat la nivel european de 9%.

BNR să accepte drept garanţie creditele "Prima casă"

Şeful UniCredit Ţiriac mai afirmă că banca s-a concentrat anul trecut pe finanţarea economiei şi şi-a menţinut la circa 900 mil. euro expunerea pe titluri de stat. El spune că banca nu a folosit deocamdată portofoliul de titluri de stat pentru a obţine refinanţare de la BNR, dar că ar fi util ca banca centrală să accepte mai multe garanţii în cadrul operaţiunilor repo pentru că lichiditatea este neuniform distribuită în sistemul bancar şi sunt jucători care au nevoie de refinanţare.

UniCredit nu a fost foarte agresivă în vânzarea de credite ipotecare garantate de stat, astfel că are un portofoliu nesemnificativ. "Cred că ar fi o idee bună ca banca centrală să accepte creditelele ipotecare acordate prin "Prima casă" drept garanţii la licitaţiile repo. Lichiditatea este neuniform distribuită în sectorul bancar şi sunt bănci care au nevoie să se refinanţeze de la banca centrală. Noi nu am avut deocamdată nevoie de refinanţare." BNR organizează săptămânal, începând din toamna anului trecut, licitaţii repo, prin care oferă lichiditate băncilor şi preia în schimb titluri de stat deţinute de acestea.



Dobânzile la lei putea să mai scadă

Mişcarea băncii centrale face parte dintr-un plan mai amplu de încurajare a creditării în lei, inclusiv prin reducerea treptată a dobânzii de politică monetară. Dobânda cheie la lei a scăzut cu 0,75 puncte procentuale din noiembrie până în prezent şi a ajuns la un minim de 5,25% pe an.

ãSe observă o reducere treptată a dobânzii de politică monetară şi o reducere agresivă a inflaţiei, astfel că tendinţa dobânzilor la lei ar trebui să fie descrescătoare. La euro este mai dificil de discutat pentru că există acest dezechilibru structural de finanţare", consideră Radu.

Deocamdată, băncile întârzie însă să ajusteze dobânzile la credite, chiar dacă au început să plătească mai puţin pentru resursele în lei atrase de la clienţi.

Abia anul viitor vom vedea fuziuni şi achiziţii

Piaţa locală nu poate susţine un număr de 40 de bănci universale având în vedere ritmul lent de creştere, astfel că ar trebui să vedem consolidări prin fuziuni şi achiziţii, dar şi bănci care se vor specializa pe anumite nişe, consideră Radu.

"Cei care vor să vândă au încă în minte preţuri mari şi acum nu prea se găsesc cumpărători. Am putea asista la o accelerare a activităţii pe acest sector începând de anul viitor, fiind necesară o anumită perioadă de timp pentru pregătirea strategiilor."

Dezvoltarea afacerilor locale ale UniCredit se va face însă în primul rând pe cale organică. "Noi nu am exclus niciodată o achiziţie, dar prioritatea este creşterea organică. În acest moment nu studiem nicio oportunitate de achiziţie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO