Bănci și Asigurări

Uniqa a avut venituri de 68 mil. euro anul trecut. Daunele au sărit cu 55%

Uniqa a avut venituri de 68 mil. euro anul trecut....

Autor: Ciprian Botea

03.03.2014, 20:26 216

Grupul austriac Uniqa, care deţine două companii locale de asigurări, a raportat anul trecut venituri din prime nete (excluzând comisioanele de vânzare şi cedările în reasigurare) de 68 milioane de euro, în creştere cu 30% peste nivelul din 2012, dar şi cheltuielile cu daunele şi cele operaţionale au sărit cu 55% şi respectiv 22% faţă de anul anterior.

Asigurătorul a contabilizat cheltuieli cu despăgubirile de 55 milioane de euro, cu echivalentul a 20 mil. euro peste nivelul din anul precedent, în timp ce costurile operaţionale s-au ridicat la 49 mil. euro. Pierderile din activitatea de bază s-au redus însă cu 26% şi au ajuns la 16 milioane de euro.

Austriecii nu au raportat şi volumul primelor brute sub­scrise, dar după primele nouă luni de anul trecut subscrierile însumau 443 milioane de lei (circa 100 mil. euro), potrivit datelor UNSAR – asociaţia profesională a asigurătorilor locali. Circa jumătate din primele subscrise după primele nouă luni fuseseră transferate în reasigurare.

Aproape 85% din primele subscrise de Uniqa Asigurări după primele nouă luni din 2013 erau pe segmentul poliţelor auto (facultative şi obligatorii). Raportul grupului austriac precizează totuşi că anul trecut a fost luată o decizie strategică de a reduce businessul local de asigurări auto.

„Creşterea sub aşteptări (a afacerilor grupului – n. red.) din a doua parte a anului se datorează măsurilor strategice de a reduce businessul de asigurări auto pe pieţele din România, Ucraina şi Polonia.“

Austriecii spun că pierderea operaţională înregistrată de compania din România a avut un impact de 0,3 puncte procentuale în rata combinată (care exprimă raportul dintre cheltuieli şi venituri) la nivelul grupului. Uniqa a consemnat anul trecut o rată combinată de peste 103% pe asigurări generale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO