Bănci și Asigurări

UNSAR: Daunele morale pe RCA merg într-o direcţie agravantă

UNSAR: Daunele morale pe RCA merg într-o direcţie...

Autor: Anelis Baciu

23.06.2015, 00:04 548
Despăgubirile plătite de asigurătorii locali victimelor accidentelor de circulaţie pentru vătămări corporale şi daune morale merg într-o direcţie agravantă, iar trendul de creştere trebuie limitat, afirmă Mădălin Roşu, responsabil al secţiunii auto din cadrul UNSAR - asociaţia companiilor de asigurări.

UNSAR a elaborat un ghid de traumatologie, respectiv un reper al nivelului despăgubirii care trebuie achitată în funcţie de leziunile suferite.

„Am vrut să găsim modalitatea prin care să evaluăm în mod corect o suferinţă. Mergem într-o direcţie agravantă, iar lucrurile trebuie limitate cumva. Vrem să vedem la cât risc ne expunem, vrem predictibilitate. Pentru un asigurător va fi simplu să înmulţească suma aferentă unui punct cu numărul de puncte şi să afle cât are de plătit“, a declarat Mădălin Roşu.

Baremul de traumatologie a fost realizat de Institutul de Medi­cină Legală (INML) şi încadrează vătămările de corporale între 0 şi 200 de puncte în funcţie de gravitate. De exemplu, cele mai simple leziuni precum hematoamele au un punct de trau­mă, fracturile costale au de la cinci până la opt puncte, în timp ce starea vegetativă persistentă este încadrată la 200 de puncte.

UNSAR nu a stabilit valoarea unui punct de traumă, însă potrivit lui Roşu aceasta ar putea fi corelată cu nivelul salariului minim pe economie. „Am făcut scenarii, cal­­cule, dar nu avem nimic clar, vom lăsa deputaţii să decidă. Va­loa­rea unui punct ar putea ajunge însă şi la două-trei salarii minime pe economie.“ Roşu afirmă însă că evaluările vor ţine cont de specificitatea cazului în special în privinţa daunelor materiale „pentru că suferinţa e aceeaşi pentru un muncitor în construcţii şi un pianist în cazul pierderii unei mâini, însă pierderea de venit e diferită“.

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi daune morale au crescut cu 24% anul trecut, la 470 mil. lei, şi au ajuns să reprezinte un sfert din totalul plăţilor efectuate de asigurători pe segmentul poliţelor RCA, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Asigurătorii plăteasc tot mai des sute de mii sau chiar milioane de euro pe un singur dosar şi spun că nu există predictibilitate în condiţiile în care pentru cazuri similare despăgubirile stabilite de tribunal pot diferi sem­nificativ. Sumele achitate în contul daunelor nepatrimoniale au crescut de 10 ori într-un interval de şase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO