Bănci și Asigurări

UNSAR: Daunele morale pot genera o spirală preţuri mai mari - asiguraţi mai puţini

Mădălin Roşu, responsabil al secţiunii auto din cadrul UNSAR: Costurile suplimentare generate de lipsa unui sistem de evaluare obiectiv sunt în cele din urmă transferate către consumator. Există un risc de blocare a sistemului pentru că la un moment dat asiguratul nu mai poate suporta prima tehnică.

Mădălin Roşu, responsabil al secţiunii auto din cadrul UNSAR: Costurile suplimentare generate de lipsa unui sistem de evaluare obiectiv sunt în cele din urmă transferate către consumator. Există un risc de blocare a sistemului pentru că la un moment dat asiguratul nu mai poate suporta prima tehnică.

Autor: Ciprian Botea

28.04.2015, 00:03 320
Creşterea rapidă a despăgubirilor pentru vătămări corporale şi daune morale pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto ar putea conduce într-un final la blocarea sistemului de asigurări obligatorii în lipsa unor reglementări care să creeze un sistem obiectiv de evaluare a pagubelor, consideră reprezentanţii UNSAR - asociaţia asigurătorilor locali.

„Costurile suplimentare generate de lipsa unui sistem de evaluare obiectiv sunt în cele din urmă transferate către consumator. Există un risc de blocare a sistemului pentru că la un moment dat asiguratul nu mai poate suporta prima tehnică. (...) Dacă primele cresc prea mult, scade gradul de cuprindere în asigurare şi ajungem astfel la o spirală din care este greu să ieşi“, a declarat Mădălin Roşu, responsabil al secţiunii auto din cadrul UNSAR.

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi daune morale au crescut cu 24% anul trecut, la 470 milioane de lei, şi au ajuns să reprezinte un sfert din totalul plăţilor efectuate de asigurători pe segmentul poliţelor RCA, potrivit datelor Au­torităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Creş­terea anuală în termeni nominali este de 92 milioane de lei.

Asigurătorii au ajuns să plă­tească tot mai des sute de mii sau chiar milioane de euro pe un singur dosar şi spun că nu există predictibilitate în condiţiile în care pentru cazuri similare despăgubirile stabilite de instanţele de judecată pot diferi semnificativ. Sumele achitate în contul daunelor nepatrimoniale au crescut de zece ori într-un interval de şase ani.

„Problema este să ai o anumită predictibilitate. Doar creş­terea de anul trecut cu aproape o sută de milioane de lei a volumului despăgubirilor pentru vătămări corporale creează o presiune de majorare a primei medii cu circa 25 de lei având în vedere că sunt în total patru milioane de plătitori de poliţe“, afirmă Sorin Greceanu, directorul general al Fondu­lui de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), instituţia care despăgubeşte victimele accidentelor cu autori necunoscuţi sau provocate de şoferi neasiguraţi. Fondul a plătit anul trecut despăgibiri de circa 27 milioane de lei pentru vătămări corporale.

UNSAR a solicitat Institutului Naţional de Medicină Legală un studiu ştiinţific prin care să fie stabilite o serie de bareme de traumatologie şi care să ofere un reper al nivelului despăgubirii care trebuie achitată în funcţie de leziunile suferite de victima unui accident de circulaţie.

Studiu a fost finalizat recent şi încadrează vătămările corporale între 0 şi 200 de puncte. Una dintre propuneri ar fi ca un astfel de punct să fie corelat cu nivelul salariului minim pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO