Bănci și Asigurări

Unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din lume: pieţele financiare globale sunt la începutul unei crize devastatoare

Unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din lume:...

Autor: Ştefan Stan

07.01.2016, 13:20 18218

Pieţele globale sunt puse în faţa unei crize, iar investitorii trebuie să fie extrem de atenţi, a anunţat miliardarul George Soros, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din lume, în cadrul unui forum economic din Sri Lanka, potrivit Bloomberg. 

China se luptă să găsească un nou model de creştere, în timp ce devalorizarea yuan-ului transmite problemelel Beijingului peste tot în lume, spune Soros. O revenire la rate pozitive la dobânzi este o provocare pentru ţările în curs de dezvoltare. Evenimentele actuale seamănă foarte bine cu ce s-a întâmplat în 2008, a adăugat miliardarul. 

Piaţa valutară, bursieră şi cea a bunurilor de larg consum, au fost puse sub asediu în prima săptămâna a noului an, iar prăbuşirea yuan-ului nu face decât să crească îngrijorările legate de puterea economiei chineze, în condiţiile în care aceasta trece printr-o tranziţie de la investiţii şi producţie la consum şi servicii. Aproape 2.500 de miliarde de dolari au fost şterşi din valoarea globală a acţiunilor anul acesta, iar pierderile s-au adâncit şi mai tare în joi în Asia pe fondul prăbuşirii bursei din China.  

”China are o problemă majoră de ajutare. Aş spune că este o nouă criză. Când mă uit la pieţele financiare, văd o provocare majoră care îmi aminteşte de criza pe care am avut-o în 2008”, a declarat Soros. 

Soros a mai avertizat în trecut de catastrofe precum cea din 2008. Spre exemplu, într-un panel din Washington din septembrie 2011, a spus că îndatorarea europeană venită pe fondul crizei greceşti este chiar ”mai serioasă decât criza din 2008”. 

Fondul de investiţii condus de George Soros a crescut în medie cu 20% pe an din 1969 până în 2011. El are o avere de 27,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui miliaradrilor al Bloomberg. Soros şi-a început cariera în New York, în anii '50, şi şi-a clădit o reputaţie în investiţii în 1992, când a câştigat un miliard de dolari cu un pariu că Marea Britanie va fi nevoită să devalorizeze lira. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO