Bănci și Asigurări

Unul dintre cei mai vechi indicatori economici din lume, care a traversat secole, războaie şi crize, riscă să fie "aruncat în aer", pentru că nimeni nu mai vrea să îi stabilească preţul

Unul dintre cei mai vechi indicatori economici din lume,...

Autor: Ştefan Stan

04.05.2014, 15:10 2284

Marile bănci de investiţii ale lumii nu se mai înghesuie să stabilească preţul aurului la Londra, ceea ce ar „arunca în aer” poate cel mai vechi indicator economic din lume. Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, nu a găsit niciun cumpărător pentru scaunul de tranzacţionare de la Londra pentru aur. După retragerea germanilor, numai patru bănci au rămas să stabilească preţul unciei, unul dintre cei mai urmăriţi indicatori zilnici din întreaga lume, scrie The Wall Street Journal.

Băncile rămase să ofere o cotaţie pentru aur sunt: Barclays, HSBC Holdings, Bank of Nova Scotia şi Societe Generale.  

Preţul aurului şi argintului se stabileteşe de două ori pe zi la Londra, la orele 10:30 şi 15:00, prin conferinţe telefonice. Procedura de stabilire a preţului aurului datează din 1919 şi a rămas neschimbată de atunci. Londra joacă un rol cheie în fixarea cotaţiilor pentru aur, care este o industrie de 20.000 de miliarde de dolari pe zi. Preţul aurului este folosit şi în evaluarea activelor băncilor centrale.

Ultima bancă care a părăsit comisia pentru stabilirea preţului aurului a fost Rothschild & Sons, în 2004.

În acest moment, preţul aurului a ajuns la 132,18 lei per gram, în scădere faţă de valorile lunii aprilie ale acestui an şi cu 22 de lei mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când gramul de aur se vindea cu 154,18 lei. Gramul de aur a atins cea mai mare cotaţie pe piaţa locală pe 5 octombrie 2012, când preţul de referinţă publicat de BNR era de 202,08 lei.   

Jumătate din rezerva de aur a României, de peste 105 tone, se află depozitată la Londra, la Banca Angliei.

Evoluţia preţului aurului în România în ultima perioadă:

      Data            Preţ lei/gram

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO