Bănci și Asigurări

UPDATE: Deficitul bugetar a ajuns la 4,6% din PIB, după zece luni

Autor: Claudia Medrega

25.11.2010, 19:03 28

Deficitul bugetar a urcat în octombrie cu doar 0,4 mld. de lei,la 23,7 mld. lei, reprezentând 4,63% din PIB.

La sfârşitul lunii septembrie deficitul bugetar a fost de 4,56%din PIB.

La nivelul veniturilor s-a înregistrat o creştere de 4,3%comparativ cu primele zece luni de anul trecut, la 136,8 mld. lei,în timp ce cheltuielile au urcat cu 2,5%, la 160,5 mld. lei.

Cele mai mari creşteri ale încasărilor s-au înregistrat înprimele zece luni la taxa pe valoare adăugată (+10,3%), accize(+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%).

Pe de altă parte, decalaje importante faţă de aceeaşi perioadăde anul trecut se menţin la veniturile din impozitul pe venit (-3,6%), impozitul pe profit (-6,6%), contribuţii de asigurărisociale (- 5,5%).

Sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilorefectuate din resurse proprii şi prefinanţări au continuat sacrească fiind cu 117% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din2009.

Pe partea de cheltuieli au fost raportate creşteri la dobânzi(+15%), ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate dinanii precedenţi, programe cu finanţare UE (+159%) şi asistenţăsocială (+8%).

De asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a majorăriiplăţilor din fondul de sănătate pentru serviciile de sănătate."Creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii aferente bugetuluicentralizat al unităţilor administrativ teritoriale se datoreazăpreluării finanţării activităţii Camerelor Agricole, începând culuna martie 2010, precum şi urmare a descentralizării unităţilorsanitare prin preluarea managementului acestora începând cu lunaiulie 2010 de către autorităţile administraţiei publice locale",explică Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile de personal s-au menţinut sub cele înregistrate înaceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând o scădere de 6,7%la sfârşitul lunii octombrie.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile decapital precum şi programe de investiţii finanţate din surseinterne şi externe, au fost pe primele zece luni în sumă de 22,5mld. lei, reprezentând 4,4% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO