Bănci și Asigurări

Urmează etapa finală. Darea în plată poate intra mâine pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Urmează etapa finală. Darea în plată poate intra...

Autor: Liviu Popescu, Cătălina Mănoiu

22.03.2016, 00:04 2185

►Şefa PNL: Susţinem eliminarea programului Prima casă de sub incidenţa legii dării în plată. Premierul Cioloş: Legea dării în plată poate arunca în aer sistemul bancar dacă nu e gândită bine. ►Daniel Zamfir, PNL: Opriţi minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva dării în plată.

Legea dării în plată, cel mai criticat şi dezbătut act normativ din istoria postdecembristă, ar putea să intre mâine pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, şi astfel Parlamentul să dea votul final chiar în săptămâna aceasta. Cu alte cuvinte, se apropie finalul „epopeei“ dării în plată, care ţine capul de afiş al agendei publice din toamna anului trecut.

Analiştii atrag atenţia că incertitudinile interne determinate de legea dării în plată pun presiune pe cursul de schimb leu-euro. „Potenţialul pentru euro-leu rămâne orientat în jos, în opinia noastră, având în vedere apetitul pentru risc la nivel global, dar este posibil ca unele incertitudini interne să pună presiune pe pereche (mai ales cele legate de legea dării în plată, pentru care Parlamentul ar putea da votul final săptămâna aceasta)“, scriu economiştii de la ING Bank într-un raport.

PNL, cea mai mare formaţiune de centru-dreapta din România, va vota legea dării în plată, susţinând eliminarea programului Prima casă de sub incidenţa acesteia şi renunţarea la plafonul de 150.000 de euro, a anunţat ieri copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că liberalii şi-au schimbat poziţia privind Prima casă pentru a-i proteja pe consumatori.

„Vom vota această lege în Camera Deputaţilor. Intră în procedură parlamentară în Comisia juridică. (...) Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pe un motiv pe care l-am spus public (...), este un plafon care stabileşte o discriminarea foarte clară şi temerea noastră că această lege va fi atacată la CCR, în baza acestui articol, este reală“, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, citată de Mediafax.

Ea a mai spus că PNL va susţine eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa legii dării în plată.

Întrebată de ce partidul s-a răzgândit în privinţa programului Prima casă, Gorghiu a afirmat că liberalii nu doresc să pună în pericol „securitatea consumatorului“.

Totodată, întrebată dacă răspunsul premierului Dacian Cioloş a influenţat decizia liberalilor, copreşedintele PNL a afirmat că obiectivul reglementării este împărţirea riscului între bancă şi consumator.

„Miza noastră nu este să facem o lege care să rămână fără conţinut sau să prejudicieze în vreun fel consumatorul. Obiectivul care a stat la baza reglementării a fost împărţirea riscului între bancă şi clientul băncii. Este prima dată când se discută acest lucru şi prin modificările pe care le aducem mai tăiem puţin din poziţia de forţă pe care sistemul bancar a instituit-o în România“, a explicat Gorghiu.

Copreşedintele PNL a mai precizat că legea dării în plată este o soluţie de mijloc.

Executivul a cerut modificarea legii dării în plată, arătând în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor că, în forma actuală, legea prezintă riscul unor vicii de neconstituţionalitate, poate afecta dreptul la proprietate şi poate duce la falimentul unor instituţii de credit, generând dezechilibre.

Astfel, Guvernul a solicitat amendarea legii în sensul în care programul "Prima Casă" să fie exclus de la prevederile actului normativ, aplicarea legii să se facă numai în ceea ce priveşte bunurile imobile cu destinaţie de locuinţe, excluzând terenurile şi clădirile comerciale, coroborat cu instituirea unor condiţii care să fie îndeplinite cumulativ pentru stingerea creanţei şi accesoriilor acesteia prin procedura dării în plată (impunerea unui prag maximal pentru valoarea creditului), precum şi aplicarea legii doar persoanelor fizice care au calitatea de "consumator" aşa cum este definită de legislaţia în vigoare.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că adoptarea legii dării în plată în forma actuală ar afecta grav încrederea investitorilor în ce priveşte respectarea de către România a unor principii fundamentale şi ar fi o lovitură dată bunei guvernări.

"Pe termen lung, această slăbire a încrederii se poate concretiza în diminuarea volumului investiţiilor private în economie, cu deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică şi socială, fapt ce va afecta, în ultimă instanţă, calitatea nivelului de trai al cetăţenilor", se spune într-un comunicat de luni al CDR.

Potrivit comunicatului, legea nu are la bază un studiu de impact, încalcă flagrant spiritul şi litera Directivei Europene 2014/17/E şi contrazice irevocabilitatea garanţiilor guvernamentale, statul român fiind practic exonerat de propriile garanţii emise în cadrul programului "Prima Casă".

De asemenea, legea încalcă principiul legat de renunţarea la aplicarea retroactivă a legii, în condiţiile în care în sfera civilă, actele normative adoptate de Parlament pot să reglementeze doar pentru viitor.

"Iniţierea, discutarea şi adoptarea unor legi care produc efecte pentru trecut şi care intervin în contracte deja încheiate între entităţi private vor expune orice cetăţean, investitor sau antreprenor încălcarii flagrante a mecanismelor statului de drept, a siguranţei contractuale şi investiţionale, a dreptului de proprietate, garantat prin Constituţia României", se mai spune în comunicat.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul controversatei legi a dării în plată, care prevede stingerea datoriei prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului, i-a trimis premierului tehnocrat Dacian Cioloş o scrisoare deschisă în care îi solicită să oprească în „al doisprezecelea ceas, minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva Legii dării în plată”.

„Vă scriu plin de revoltă că dumneavoastră, premierul României, aţi ales să serviţi interesele unor bancheri străini care în a doua cea mai săracă ţară din Europa au făcut profit dublu faţă de media europeană, în loc să serviţi demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentaţi de dvs: cetăţenii României! În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei”, a scris Zamfir pe o reţea de socializare.

Bancherii susţin că darea în plată le va afecta dramatic businessul şi va duce la înăsprire de creditarea şi majorarea avansului, jucătorii din real estate spun la rândul lor ca vă duce la un blocaj imobiliar, în timp ce susţinătorii legii spun că legea este menită să apere cele „câteva sute de familii de români” care nu mai pot plăti ratele la credite.

„În punctul de vedere pe care l-aţi trimis Camerei Deputaţilor preluaţi, domnule prim-ministru, aproape cuvânt cu cuvânt atacurile mediului bancar la adresa acestei legi. Aici vă diferenţiati major de Preşedintele României. Spre onoarea sa, Preşedintele României n-a preluat nimic din discursul apocaliptic, toxic, manipulator al băncilor atunci când a retrimis legea în Parlament, cerând doar lămurirea unor chestiuni de tehnică legislativă, aşa cum chiar dumnealui s-a exprimat public”, mai scrie Zamfir.

Deputatul PNL mai spune că nu o să ceară demisia guverntului pentru că are convingerea că nu va face acest lucru.

„N-am să vă cer demisia pentru că am convingerea că, dacă n-aţi făcut acest gest de onoare în cazul copiilor din Argeş, n-o veţi face nici acum! Ca parlamentar şi cetăţean al acestei ţări nu-mi rămâne decât să vă expun public incorectitudinea şi să vă cer să vă opriţi”, conchide Zamfir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO