Bănci și Asigurări

Urmează o nouă ieftinire a creditelor: indicatorul Robor s-a stabilizat la 1,8%

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

24.11.2014, 00:00 331
Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, s-a stabilizat la un minim istoric de circa 1,8% pe an în ultimele săptămâni, acesta fiind un semnal pozitiv pentru clienţii care au experimentat mai multe episoade de volatilitate a dobânzilor anul acesta. Dobânzile celor mai multe credite de retail în lei urmează să fie actualizate luna viitoare.
 
Comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie, când a avut loc cea mai recentă ajustare a dobânzilor, indicatorul Robor la 3 luni a scăzut cu peste un punct procentual, această tendinţă fiind cea care creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor. Costul finanţării în lei s-a oprit sub pragul de 2% pe an, determinat în mare parte de scăderea dobânzii-cheie de către BNR la minimul istoric de 2,75%. Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc în ianuarie, iar analiştii se aşteaptă ca BNR să reducă din nou dobânda-cheie, la 2,5% pe an. BNR a redus de cinci ori dobânda-cheie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO