Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2020, 14-15 iulie. Când se vor relua tranzacţiile bancare?

ZF Bankers 2019

ZF Bankers 2019

Autor: Cristian Hostiuc

07.07.2020, 00:05 158

Venirea pe neaşteptate a crizei sub forma COVID-19, iar acum sub căde­rea şi revenirea economiei, a stopat tran­zacţiile bancare care se discutau în România, fiecare dintre părţi, atât vân­zătorii cât şi cumpărătorii încercând să esti­meze care va fi impactul asupra băncii în discuţie.

Înainte de criză, cea mai mare tranzacţie din Româ­nia era posibila vân­zare a Garanti BBVA, o bancă din top 10, cu o cotă de piaţă de 2,19% la finalul anului 2019. OTP Bank şi Intesa erau în faza finală de negociere, dar a venit pandemia.

Garanti BBVA, care indirect este parte a gigan­tului spaniol BBVA, este cel mai râvnit trofeu de pe piaţă având în vedere cota deţinută şi calitatea băncii.

În martie, First Bank a terminat de integrat Leumi Bank, o bancă pe care a achiziţionat-o în 2019, iar declaraţia fondului de investiţii J.C.Flowers este că mai vrea să achiziţioneze bănci în Româ­nia. Fondul american a cumpărat Piraeus Bank şi Leumi şi încearcă să cre­eze un grup bancar mai mare care să intre în top 10 şi care să fie vândut ulterior.

Eximbank a preluat oficial Banca Românească, iar acum încearcă să se descurce în procesul de intregrare.

Piaţa bancară românească rămâne în continuare extrem de fragmentată, cu multe bănci sub o cotă de piaţă de 2%, care ar permite supravieţuirea pe termen lung în condiţii de piaţă adverse cu reglementări în creştere şi un business din ce în ce mai competitiv, în special pe zona de corporate.

Primele zece bănci - Banca Transil­va­nia, BCR, BRD, ING, UniCredit, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, OTP Bank şi Garanti Bank - pot considera că au un viitor, dar trebuie să-şi consolideze poziţia fie prin creştere organică, fie prin achiziţii.

Analiştii se aşteaptă ca această criză să facă curăţenie de la poziţia 11 până la poziţia 34, dar întrebarea tuturor este ce cumpără.

Impactul crizei se va vedea mai degrabă peste un an în bilanţul băncilor, iar testul va fi atunci când vor apărea creditele neperformante, iar acţionarii băncilor va trebui să vină cu un capital suplimentar.

Subiectul reluării tranzacţiilor bancare se va discuta la ZF Bankers 2020, care va avea loc pe 14 şi 15 iulie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO