Bănci și Asigurări

Utilajele agricole, doar 2% din piaţa de leasing

Utilajele agricole, doar 2% din piaţa de leasing

Autor: Ciprian Botea

15.02.2011, 23:51 271

Volumul finanţărilor acordate de companiile de leasing pentruutilaje agricole a scăzut cu 20% anul trecut, la circa 20 mil.euro, după cum estimează Bogdan Speteanu, directorul general al BCRLeasing.

Faţă de vârful istoric de 50 mil. euro înregistrat în 2008scăderea este de 60%.

"Chiar dacă nu avem încă datele din ultimul trimestru, mă aşteptca finanţările acordate în 2010 în acest sector să nu depăşească 20mil. euro. Leasingul pentru echipamente agricole are însă unpotenţial de creştere semnificativ pe termen mediu şi lung datoritănumărului redus de utilaje aflate în proprietatea fermierilorromâni", a comentat Speteanu.

Agricultorii locali folosesc în prezent aproximativ 40.000 detractoare, comparabil cu numărul de tractoare utilizate în Croaţia,o ţară cu o suprafaţă de patru ori mai mică decât cea a României,potrivit datelor BCR Leasing.

Celelalte ţări din regiune stau mult mai bine din acest punct devedere. Astfel, dacă în România există 3,2 tractoare la o sută degospodării, în Polonia sau Cehia numărul acestora creşte la 44,respectiv 71 de unităţi. În plus, 75% din utilajele deţinute defermierii români au o vechime mai mare de cinci ani.

Oficialii BCR Leasing susţin că în ultimii patru ani au acordatfinanţări de 15-20 mil. euro pentru achiziţia de utilaje agricoleşi spun că vor miza pe acest segment de piaţă în 2011. Chiar dacăinstituţia are un stoc de câteva sute de autovehicule şiechipamente recuperate de la clienţii rău-platnici, Speteanu spunecă printre acestea nu se numără niciun utilaj agricol. Au existattotuşi cazuri în care fermierii au avut nevoie de amânări la plataratelor sau restructurări.

Şeful BCR Leasing se aşteaptă la o creştere de 10% a pieţei deleasing în 2011, după un declin de 70% în 2009 şi aproape 30% anultrecut. Finanţările acordate de firmele de leasing au scăzut lacirca 1 mld. euro în 2010, faţă de un vârf de 4,8 mld. euro în2008, în timp ce ponderea finanţărilor acordate pentru utilajeagricole nu trece de 2% din total piaţă.

Cel mai mare segment din piaţa de leasing este cel auto caregenerează în jur de 65% din finanţări, în timp ce 20% estereprezentat de echipamente şi 14% de imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO